Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Torty Dorotyxx
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Dorotaxx" data-source="post: 688920" data-attributes="member: 7658"><p><u>Biszkopt </u></p><p></p><p><strong>8 jaj </strong></p><p><strong>15 dag mąki </strong></p><p><strong>15 dag cukru </strong></p><p><strong>1 opakowanie cukru waniliowego </strong></p><p><strong>1 budyń śmietankowy </strong></p><p><strong>1/2 opak. proszku do pieczenia ( kopiata łyzeczka) </strong></p><p><strong>szczypta soli</strong></p><p></p><p><strong>1. Oddzielić białka od żółtek</strong></p><p><strong>2. Do białek dodać szczyptę soli , ubić na sztywną pianę</strong></p><p><strong>3. Nadal ubijać dodając cukier i cukier waniliowy</strong></p><p><strong>5. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką </strong></p><p><strong>4. Makę , proszek i budyń przesiać .Dodać do masy i delikatnie wymieszać</strong></p><p><strong>5. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą.</strong></p><p><strong>6. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. </strong></p><p><strong>7. Kiedy biszkopt wystygnie, przeciąć na 3 częsci </strong></p><p></p><p></p><p><u>Masa: </u></p><p></p><p><strong>Masa karpatkowa np. ,,Gellwe,, </strong></p><p><strong>budyń śmietankowy, </strong></p><p><strong>łyżka mąki pszennej, </strong></p><p><strong>3 łyżki cukru, </strong></p><p><strong>750 ml. Mleka, </strong></p><p><strong>kostka masła i kostka margaryny</strong></p><p><strong>duża puszka brzoskwiń</strong></p><p><strong>dobra czekolada mleczna</strong></p><p></p><p><strong>1. Masę karpatkową ,budyń , mąkę ,cukier</strong></p><p><strong>wsypać do naczynia, dolać 0,5 litra mleka i </strong></p><p><strong>wymieszać.</strong></p><p><strong>2. resztę mleka zagotować i wlać ,,budyń,, z masą karpatkową, gotować, cały czas mieszając</strong></p><p><strong>3.Po wystudzeniu zmiksować z masłem i margaryną.Podzielic na 3 części</strong></p><p></p><p></p><p></p><p></p><p><u>Krokant:</u></p><p></p><p><strong>5 łyżek masła lub margaryny</strong></p><p><strong>15 dag cukru</strong></p><p><strong>20 dag orzechów włoskich</strong> </p><p></p><p></p><p><strong>na duzej patelni roztopić masło, wsypać cukier, pokrojone orzechy i smażyc tak długo aż orzechy zaczną puszczać kolor (ciągle mieszając). odstawic do wystygnięcia.</strong></p><p></p><p><u>Do dekoracji :</u></p><p></p><p><strong>2 galaretki truskawkowe</strong></p><p><strong>czekolada biała</strong> </p><p></p><p><u>Wykonanie Tortu:</u></p><p></p><p><strong>biszkopty można naponczować wedle uznania</strong></p><p></p><p><strong>Biszkopt+masa,brzoskwinie, pokrojona mleczna czekolada+ biszkopt+masa,brzoskwinie,pokrojona mleczna czekolada+ biszkopt </strong></p><p></p><p><strong>Resztą masy posmarować tort zostawiając</strong></p><p><strong>troche na rozetki. </strong></p><p><strong>Na wierzchu tortu ułożyć brzoskwinie, zalać galaretką zostawiająć ok. 1,5 cm miejsca po bokach tortu gdzie będą rozetki .Kiedy galaretka zastygnie należy rozpuścić białą czekoladę w kąpieli wodnej i udekorować nią galaretke wg. upodobania. Boki tortu posypać krokantem .</strong></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Dorotaxx, post: 688920, member: 7658"] [U]Biszkopt [/U] [B]8 jaj 15 dag mąki 15 dag cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 budyń śmietankowy 1/2 opak. proszku do pieczenia ( kopiata łyzeczka) szczypta soli[/B] [B]1. Oddzielić białka od żółtek 2. Do białek dodać szczyptę soli , ubić na sztywną pianę 3. Nadal ubijać dodając cukier i cukier waniliowy 5. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką 4. Makę , proszek i budyń przesiać .Dodać do masy i delikatnie wymieszać 5. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą. 6. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. 7. Kiedy biszkopt wystygnie, przeciąć na 3 częsci [/B] [U]Masa: [/U] [B]Masa karpatkowa np. ,,Gellwe,, budyń śmietankowy, łyżka mąki pszennej, 3 łyżki cukru, 750 ml. Mleka, kostka masła i kostka margaryny duża puszka brzoskwiń dobra czekolada mleczna[/B] [B]1. Masę karpatkową ,budyń , mąkę ,cukier wsypać do naczynia, dolać 0,5 litra mleka i wymieszać. 2. resztę mleka zagotować i wlać ,,budyń,, z masą karpatkową, gotować, cały czas mieszając 3.Po wystudzeniu zmiksować z masłem i margaryną.Podzielic na 3 części[/B] [U]Krokant:[/U] [B]5 łyżek masła lub margaryny 15 dag cukru 20 dag orzechów włoskich[/B] [B]na duzej patelni roztopić masło, wsypać cukier, pokrojone orzechy i smażyc tak długo aż orzechy zaczną puszczać kolor (ciągle mieszając). odstawic do wystygnięcia.[/B] [U]Do dekoracji :[/U] [B]2 galaretki truskawkowe czekolada biała[/B] [U]Wykonanie Tortu:[/U] [B]biszkopty można naponczować wedle uznania[/B] [B]Biszkopt+masa,brzoskwinie, pokrojona mleczna czekolada+ biszkopt+masa,brzoskwinie,pokrojona mleczna czekolada+ biszkopt [/B] [B]Resztą masy posmarować tort zostawiając troche na rozetki. Na wierzchu tortu ułożyć brzoskwinie, zalać galaretką zostawiająć ok. 1,5 cm miejsca po bokach tortu gdzie będą rozetki .Kiedy galaretka zastygnie należy rozpuścić białą czekoladę w kąpieli wodnej i udekorować nią galaretke wg. upodobania. Boki tortu posypać krokantem .[/B] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Torty Dorotyxx
Top
Bottom