Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Torty Dorotyxx
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Dorotaxx" data-source="post: 690255" data-attributes="member: 7658"><p><u>Biszkopty:</u></p><p></p><p><strong>Upiec 2 duze biszkopty w formie o wymiarach 20 cm. szerokości i 30 cm. długości (mierząc dno formy) z tego przepisu</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>8 jaj</strong></p><p><strong>15 dag mąki</strong></p><p><strong>15 dag cukru</strong></p><p><strong>1 opak. cukru waniliowego</strong></p><p><strong>1 budyń czekoladowy</strong></p><p><strong>2 łyżki kakao</strong></p><p><strong>1/2 opak. proszku do pieczenia ( kopiata łyzeczka)</strong></p><p><strong>szczypta soli</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>Upiec jeszcze jeden w malutkiej tortownicy o średnicy 20 cm.</strong></p><p></p><p><strong>5 jajek</strong></p><p><strong>10 dag. cukru</strong></p><p><strong>10 dag. mąki</strong></p><p><strong>1 budyn czekoladowy</strong></p><p><strong>1 cukier waniliowy</strong></p><p><strong>łyzka kakao</strong></p><p><strong>łyżeczka proszku do pieczenia</strong></p><p><strong>szczypta soli </strong></p><p><strong>(upiec tak samo jak duże biszkopty)</strong></p><p></p><p><strong>1. Oddzielić białka od żółtek</strong></p><p><strong>2. Do białek dodać szczyptę soli , ubić na sztywną pianę</strong></p><p><strong>3. Nadal ubijać dodając cukier i cukier waniliowy</strong></p><p><strong>5. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką </strong></p><p><strong>4. Makę , proszek , kakao i budyń przesiać .Dodać do masy i delikatnie wymieszać</strong></p><p><strong>5. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą.</strong></p><p><strong>6. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. </strong></p><p></p><p><u>Masa:</u></p><p></p><p><strong>2 kremy karpatkowe ( polecam te na zdjęciu)</strong></p><p><strong>1 budyń śmietankowy</strong></p><p><strong>4 łyżki mąki pszennej</strong></p><p><strong>1,5 litra mleka</strong></p><p><strong>2 kostki masła</strong></p><p><strong>2 kostki margaryny ,,Kaśki,,</strong></p><p></p><p>[ATTACH=full]24626[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>do pół litra mleka wsypać kremy karpatkowe, budyn i mąke, wymieszać. Na reszcie mleka ugotować z tego budyń.Przestudzić.</strong></p><p><strong>2 masła utrzeć. Dodawać po łyżce masy budyniowej do masła ciągle ucierając. </strong></p><p><strong>Drugą połowę masy zostawic do dekoracji.</strong></p><p></p><p>[ATTACH=full]24627[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Kazdy z dużych biszkoptów przeciać na 2 częsci </strong></p><p></p><p>[ATTACH=full]24628[/ATTACH]</p><p> [ATTACH=full]24629[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Biszkopty mozna dowolnie naponczować. Ja to zrobiłam kompotem z wiśni.</strong></p><p></p><p><u>Dodatkowo:</u></p><p></p><p><strong>słoik wiśni lub puszka brzoskwiń</strong></p><p><strong>orzechy włoskie </strong></p><p><strong>kokos ( 200 g.) </strong></p><p><strong>3 wafelki na lody </strong></p><p><strong>barwniki spożywcze ( czerwony, żółty, brązowy, niebieski,zielony) </strong></p><p></p><p><strong>Masa cukrowa z 1 porcji </strong></p><p></p><p><a href="http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis30981.html" target="_blank">http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis30981.html</a> </p><p></p><p><u>Wykonanie:</u></p><p></p><p><strong>Na naponczowane biszkopty nałożyć krem ( zostawic troche do posmarowania ciasta)</strong></p><p></p><p>[ATTACH=full]24630[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>ułożyc na nim wiśnie (lub brzoskwinie)</strong></p><p></p><p>[ATTACH=full]24631[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Posypać krokantem orzechowym </strong></p><p></p><p>(tutaj jest przepis: <a href="http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis29928.html" target="_blank">http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis29928.html</a> )</p><p></p><p>[ATTACH=full]24632[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Przykryc pozostałymi biszkoptami</strong></p><p></p><p>[ATTACH=full]24633[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>posmarować kremem.</strong></p><p></p><p>[ATTACH=full]24634[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Z mniejszego biszkoptu za pomocą bardzo ostrego noża formujemy samochodzik</strong></p><p></p><p>[ATTACH=full]24635[/ATTACH] </p><p> [ATTACH=full]24636[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>ucieramy 2 margaryny ,,Kaśki,, dodając pozostały krem karpatkowy. smarujemy nim auto. Radze samochodzik umieścić na wafelku,pozniej będzie łatwiej przenieśc go na tort. ( posmarować wafelek i spód samochodu i połączyć)</strong></p><p></p><p>[ATTACH=full]24637[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Pozostały krem dzielimy na 6 częsci </strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>- około 3 łyżki kremu mieszamy z barwnikiem brązowym ( koła i oczy) </strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>- 3 łyżki kremu mieszamy z barwnikiem żółtym ( Napisy)</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>- 4 łyżki kremu mieszamy z barwnikiem niebieskim ( oczy,światła,szyby)</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>- 4 łyżki kremu zostawiamy białe, bez barwników </strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>- najwięcej , około 10 łyzek mieszamy z czerwonym barwnikiem.</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>(zostawiamy 10 łyzek kremu na drzewa) </strong></p><p><strong></strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>Za pomocą wykałaczki rysujemy kształty na samochodziku (te , które bedziemy malowac). </strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>Dekorujemy auto poszczególnymi masami,zostawiając krem czerwony na koniec.</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>z masy cukrwej robimy droge. wałkujemy mase na długość tortu i szerokość autka.Kładziemy droge na tort, srodek smarujemy masą, odcinamy wystający wafelek i kładziemy na droge samochodzik</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>[ATTACH=full]24638[/ATTACH]</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>Do miseczki wlewamy około 2 łyżki zielonego barwnika ( ja wymieszałam niebieski z żółtym bo nie mialam zielonego) </strong></p><p><strong>wsypujemy kokos i mieszamy. Zielonym kokosem obsypujemy boki tortu.</strong></p><p><strong>Smarujemy wafelki na lody białą masą,</strong></p><p><strong>Do ostatniej części masy dodajemy zielony barwnik i dekorujemy wafelki za pomoca szprycy formując drzewa .</strong></p><p></p><p>[ATTACH=full]24639[/ATTACH] </p><p>[ATTACH=full]24640[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Dorotaxx, post: 690255, member: 7658"] [U]Biszkopty:[/U] [B]Upiec 2 duze biszkopty w formie o wymiarach 20 cm. szerokości i 30 cm. długości (mierząc dno formy) z tego przepisu 8 jaj 15 dag mąki 15 dag cukru 1 opak. cukru waniliowego 1 budyń czekoladowy 2 łyżki kakao 1/2 opak. proszku do pieczenia ( kopiata łyzeczka) szczypta soli Upiec jeszcze jeden w malutkiej tortownicy o średnicy 20 cm.[/B] [B]5 jajek 10 dag. cukru 10 dag. mąki 1 budyn czekoladowy 1 cukier waniliowy łyzka kakao łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli (upiec tak samo jak duże biszkopty)[/B] [B]1. Oddzielić białka od żółtek 2. Do białek dodać szczyptę soli , ubić na sztywną pianę 3. Nadal ubijać dodając cukier i cukier waniliowy 5. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką 4. Makę , proszek , kakao i budyń przesiać .Dodać do masy i delikatnie wymieszać 5. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą. 6. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. [/B] [U]Masa:[/U] [B]2 kremy karpatkowe ( polecam te na zdjęciu) 1 budyń śmietankowy 4 łyżki mąki pszennej 1,5 litra mleka 2 kostki masła 2 kostki margaryny ,,Kaśki,,[/B] [ATTACH=full]24626[/ATTACH] [B]do pół litra mleka wsypać kremy karpatkowe, budyn i mąke, wymieszać. Na reszcie mleka ugotować z tego budyń.Przestudzić. 2 masła utrzeć. Dodawać po łyżce masy budyniowej do masła ciągle ucierając. Drugą połowę masy zostawic do dekoracji.[/B] [ATTACH=full]24627[/ATTACH] [B]Kazdy z dużych biszkoptów przeciać na 2 częsci [/B] [ATTACH=full]24628[/ATTACH] [ATTACH=full]24629[/ATTACH] [B]Biszkopty mozna dowolnie naponczować. Ja to zrobiłam kompotem z wiśni.[/B] [U]Dodatkowo:[/U] [B]słoik wiśni lub puszka brzoskwiń orzechy włoskie kokos ( 200 g.) 3 wafelki na lody barwniki spożywcze ( czerwony, żółty, brązowy, niebieski,zielony) [/B] [B]Masa cukrowa z 1 porcji [/B] [URL="http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis30981.html"]http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis30981.html[/URL] [U]Wykonanie:[/U] [B]Na naponczowane biszkopty nałożyć krem ( zostawic troche do posmarowania ciasta)[/B] [ATTACH=full]24630[/ATTACH] [B]ułożyc na nim wiśnie (lub brzoskwinie)[/B] [ATTACH=full]24631[/ATTACH] [B]Posypać krokantem orzechowym [/B] (tutaj jest przepis: [URL="http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis29928.html"]http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis29928.html[/URL] ) [ATTACH=full]24632[/ATTACH] [B]Przykryc pozostałymi biszkoptami[/B] [ATTACH=full]24633[/ATTACH] [B]posmarować kremem.[/B] [ATTACH=full]24634[/ATTACH] [B]Z mniejszego biszkoptu za pomocą bardzo ostrego noża formujemy samochodzik[/B] [ATTACH=full]24635[/ATTACH] [ATTACH=full]24636[/ATTACH] [B]ucieramy 2 margaryny ,,Kaśki,, dodając pozostały krem karpatkowy. smarujemy nim auto. Radze samochodzik umieścić na wafelku,pozniej będzie łatwiej przenieśc go na tort. ( posmarować wafelek i spód samochodu i połączyć)[/B] [ATTACH=full]24637[/ATTACH] [B]Pozostały krem dzielimy na 6 częsci - około 3 łyżki kremu mieszamy z barwnikiem brązowym ( koła i oczy) - 3 łyżki kremu mieszamy z barwnikiem żółtym ( Napisy) - 4 łyżki kremu mieszamy z barwnikiem niebieskim ( oczy,światła,szyby) - 4 łyżki kremu zostawiamy białe, bez barwników - najwięcej , około 10 łyzek mieszamy z czerwonym barwnikiem. (zostawiamy 10 łyzek kremu na drzewa) Za pomocą wykałaczki rysujemy kształty na samochodziku (te , które bedziemy malowac). Dekorujemy auto poszczególnymi masami,zostawiając krem czerwony na koniec. z masy cukrwej robimy droge. wałkujemy mase na długość tortu i szerokość autka.Kładziemy droge na tort, srodek smarujemy masą, odcinamy wystający wafelek i kładziemy na droge samochodzik [ATTACH=full]24638[/ATTACH] Do miseczki wlewamy około 2 łyżki zielonego barwnika ( ja wymieszałam niebieski z żółtym bo nie mialam zielonego) wsypujemy kokos i mieszamy. Zielonym kokosem obsypujemy boki tortu. Smarujemy wafelki na lody białą masą, Do ostatniej części masy dodajemy zielony barwnik i dekorujemy wafelki za pomoca szprycy formując drzewa .[/B] [ATTACH=full]24639[/ATTACH] [ATTACH=full]24640[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Torty Dorotyxx
Top
Bottom