Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Torty Dorotyxx
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Dorotaxx" data-source="post: 703049" data-attributes="member: 7658"><p>Biszkopt jasny:</p><p></p><p>8 jaj </p><p>15 dag mąki </p><p>15 dag cukru </p><p>1 opakowanie cukru waniliowego </p><p>1 budyń śmietankowy </p><p>1/2 opak. proszku do pieczenia ( kopiata łyzeczka) </p><p>szczypta soli </p><p></p><p>1. Oddzielić białka od żółtek</p><p>2. Do białek dodać szczyptę soli , ubić na sztywną pianę</p><p>3. Nadal ubijać dodając cukier i cukier waniliowy</p><p>4. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką </p><p>5. Makę , proszek i budyń przesiać .Dodać do masy i delikatnie wymieszać</p><p>6. Tortownicę o wymiarach 35 cm długości i 21 szerokości (mierząc dno formy ) wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą.</p><p>7. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. </p><p></p><p>Z połowy składników upiec jeszcze jeden biszkopt w foremce o wymiarach : 32 cm. długości i 19 cm. szerokości (mierząc dno formy) </p><p></p><p>Kiedy większy biszkopt wystygnie nalezy przeciąć go na pół. Mniejszy biszkopt zostawiamy w całości . </p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]26002[/ATTACH]</p><p></p><p>Do ponczowania:</p><p></p><p>2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej</p><p></p><p>Kawe rozpuszczamy w szklance gorącej , przegotowanej wody . </p><p></p><p>Delikatnie ponczujemy pierwszy biszkopt </p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]26003[/ATTACH]</p><p></p><p>Masa Ananasowa:</p><p></p><p>2 puszki ananasów </p><p>2 budynie smietankowe</p><p>mleko</p><p>5 łyżek mąki pszennej</p><p>1 kostka masła</p><p>1 kostka margaryny</p><p>9 łyżek cukru</p><p>5 żółtek</p><p></p><p>dobra czekolada mleczna </p><p></p><p>-Sok z 2 puszek ananasów przelewamy do naczynia. Nad naczyniem z sokiem ustawiamy cedzak do którego wsypujemy ananasy, kroimy ananasy w małe kawałki i wyciskamy z nich sok , odstawiamy aby sok wyciekł z ananasów .</p><p></p><p>-odlewamy 0,5 litra soku z ananasów , wlewamy do garnka , w którym będziemy gotowac budyń. </p><p></p><p>-do osobnego naczynia wlewamy pozostały sok , jeśli nie ma 0,5 litra to dolewamy mleko .</p><p></p><p>- do soku z mlekiem dodajemy 2 budynie , 5 łyżek mąki pszennej,5 żółtek i 9 łyżek cukru .</p><p></p><p>- do gotującego sie soku wlewamy rozrobiony budyń i mieszamy mikserem az masa sie zagotuje.</p><p></p><p>- ucieramy masło i margaryne , dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu ciągle mieszając mikserem . Na koniec dodajemy odsączone kawałki ananasów .</p><p></p><p>Mase dzielimy na 2 częsci.</p><p></p><p>Pierwszą część nakładamy na naponczowany biszkopt.</p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]26004[/ATTACH]</p><p></p><p>Czekolade kroimy w kosteczke i połową posypujemy mase </p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]26005[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p>Przykrywamy drugą częścią większego biszkoptu , ponczujemy kawą ,kładziemy pozostałą mase i czekolade formując wypukłe strony ksiażki </p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]26006[/ATTACH]</p><p></p><p>tort pokrywamy mniejszym biszkoptem</p><p></p><p>[ATTACH=full]26007[/ATTACH]</p><p></p><p>w środku robimy rowek , odstające boki mniejszego biszkopta odcinamy ostrym nożem,</p><p></p><p>Do posmarowania tortu :</p><p></p><p>1,5 kostki masła</p><p>cukier puder do smaku</p><p></p><p>Masło ucieramy dodajac cukier puder.</p><p></p><p>Powstała masą pokrywamy dokładnie tort .</p><p></p><p>[ATTACH=full]26008[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]26009[/ATTACH]</p><p></p><p>Masa cukrowa:</p><p></p><p>80 dag cukru pudru </p><p>10 dag glukozy ( w płynie lub w proszku) </p><p>4 łyżeczki żelatyny </p><p>70 ml wody</p><p></p><p>Wykonanie : <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=4...tart=#entry5864" target="_blank">https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=4...tart=#entry5864</a> </p><p></p><p>Wałkujemy mase na prostokątny placek , przenosimy na przedramieniach mase i kładziemy na tort. Odcinamy wystające boki</p><p></p><p>[ATTACH=full]26014[/ATTACH]</p><p></p><p>Dekoracja:</p><p></p><p>dobrej jakosci czekolada gorzka </p><p>złoty barwnik w proszku</p><p>hostia </p><p></p><p></p><p>Czekolade rozpuścić w kąpieli wodnej , zrobić rożek z kartki papieru , wlas czekolade do rożka i zrobić napis i wzorki po bokach tortu. Zostawić miejsce na hostie</p><p></p><p>[ATTACH=full]26011[/ATTACH]</p><p></p><p>W wolne miejsce na hostie kładziemy małą ilość masy ( tej , którą smarowaliśmy wierzch tortu ) do masy przyklejamy hostie.</p><p>Złoty barwnik rozrabiamy z małą ilością wody i malujemy pędzelkiem gdy juz zastygnie czekolada .</p><p></p><p>[ATTACH=full]26012[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]26013[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Dorotaxx, post: 703049, member: 7658"] Biszkopt jasny: 8 jaj 15 dag mąki 15 dag cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 budyń śmietankowy 1/2 opak. proszku do pieczenia ( kopiata łyzeczka) szczypta soli 1. Oddzielić białka od żółtek 2. Do białek dodać szczyptę soli , ubić na sztywną pianę 3. Nadal ubijać dodając cukier i cukier waniliowy 4. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką 5. Makę , proszek i budyń przesiać .Dodać do masy i delikatnie wymieszać 6. Tortownicę o wymiarach 35 cm długości i 21 szerokości (mierząc dno formy ) wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą. 7. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Z połowy składników upiec jeszcze jeden biszkopt w foremce o wymiarach : 32 cm. długości i 19 cm. szerokości (mierząc dno formy) Kiedy większy biszkopt wystygnie nalezy przeciąć go na pół. Mniejszy biszkopt zostawiamy w całości . [ATTACH=full]26002[/ATTACH] Do ponczowania: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Kawe rozpuszczamy w szklance gorącej , przegotowanej wody . Delikatnie ponczujemy pierwszy biszkopt [ATTACH=full]26003[/ATTACH] Masa Ananasowa: 2 puszki ananasów 2 budynie smietankowe mleko 5 łyżek mąki pszennej 1 kostka masła 1 kostka margaryny 9 łyżek cukru 5 żółtek dobra czekolada mleczna -Sok z 2 puszek ananasów przelewamy do naczynia. Nad naczyniem z sokiem ustawiamy cedzak do którego wsypujemy ananasy, kroimy ananasy w małe kawałki i wyciskamy z nich sok , odstawiamy aby sok wyciekł z ananasów . -odlewamy 0,5 litra soku z ananasów , wlewamy do garnka , w którym będziemy gotowac budyń. -do osobnego naczynia wlewamy pozostały sok , jeśli nie ma 0,5 litra to dolewamy mleko . - do soku z mlekiem dodajemy 2 budynie , 5 łyżek mąki pszennej,5 żółtek i 9 łyżek cukru . - do gotującego sie soku wlewamy rozrobiony budyń i mieszamy mikserem az masa sie zagotuje. - ucieramy masło i margaryne , dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu ciągle mieszając mikserem . Na koniec dodajemy odsączone kawałki ananasów . Mase dzielimy na 2 częsci. Pierwszą część nakładamy na naponczowany biszkopt. [ATTACH=full]26004[/ATTACH] Czekolade kroimy w kosteczke i połową posypujemy mase [ATTACH=full]26005[/ATTACH] Przykrywamy drugą częścią większego biszkoptu , ponczujemy kawą ,kładziemy pozostałą mase i czekolade formując wypukłe strony ksiażki [ATTACH=full]26006[/ATTACH] tort pokrywamy mniejszym biszkoptem [ATTACH=full]26007[/ATTACH] w środku robimy rowek , odstające boki mniejszego biszkopta odcinamy ostrym nożem, Do posmarowania tortu : 1,5 kostki masła cukier puder do smaku Masło ucieramy dodajac cukier puder. Powstała masą pokrywamy dokładnie tort . [ATTACH=full]26008[/ATTACH] [ATTACH=full]26009[/ATTACH] Masa cukrowa: 80 dag cukru pudru 10 dag glukozy ( w płynie lub w proszku) 4 łyżeczki żelatyny 70 ml wody Wykonanie : [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=4...tart=#entry5864"]https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=4...tart=#entry5864[/URL] Wałkujemy mase na prostokątny placek , przenosimy na przedramieniach mase i kładziemy na tort. Odcinamy wystające boki [ATTACH=full]26014[/ATTACH] Dekoracja: dobrej jakosci czekolada gorzka złoty barwnik w proszku hostia Czekolade rozpuścić w kąpieli wodnej , zrobić rożek z kartki papieru , wlas czekolade do rożka i zrobić napis i wzorki po bokach tortu. Zostawić miejsce na hostie [ATTACH=full]26011[/ATTACH] W wolne miejsce na hostie kładziemy małą ilość masy ( tej , którą smarowaliśmy wierzch tortu ) do masy przyklejamy hostie. Złoty barwnik rozrabiamy z małą ilością wody i malujemy pędzelkiem gdy juz zastygnie czekolada . [ATTACH=full]26012[/ATTACH] [ATTACH=full]26013[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Torty Dorotyxx
Top
Bottom