Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Torty Dorotyxx
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Dorotaxx" data-source="post: 704309" data-attributes="member: 7658"><p>skoro nigdy nie robilas takich mas cukrowych to polecam ci tą mase : <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=414&pid=566422&mode=threaded&start=#entry566422" target="_blank">https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=4...rt=#entry566422</a> jest bardzo łatwa w wykonaniu .</p><p></p><p>80 dag cukru pudru </p><p>10 dag glukozy ( w płynie lub w proszku) </p><p>4 łyżeczki żelatyny </p><p>70 ml wody</p><p></p><p>Zelatynę namoczyć w wodzie aż się rozpuści ( ciągle mieszac ) . </p><p>Postawić naczynie z rozpuszczoną żelatyną nad parą wodną lub na gazie i dodać glukozę ( ja dodaje w proszku) , ciagle mieszac uwazając ,zeby syrop sie NIE ZAGOTOWAŁ !!!!</p><p></p><p> Jak się zagotuje, wywalić do kosza i zacząć jeszcze raz .</p><p>Kiedy syrop ostygnie ( ale nie całkowicie) stopniowo dosypywać przesiany cukier puder ciągle mieszając . </p><p> Można dodać kilka kropelek aromatu do ciast np. migdałowy, waniliowy lub pomarańczowy.</p><p>Wyrabiać aż masa będzie miała konsystencje plasteliny. </p><p>Blat lekko posypać mąką ziemniaczaną i wałkować mase podsypując tą mąką tak aby masa nie przyklejała się do blatu.</p><p>Rozwałkowaną mase zwinać na wałek lub układając na przedramieniu przeniesć na tort , dopasowac rękami i obkroić niepotrzebne boki</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Dorotaxx, post: 704309, member: 7658"] skoro nigdy nie robilas takich mas cukrowych to polecam ci tą mase : [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=414&pid=566422&mode=threaded&start=#entry566422"]https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=4...rt=#entry566422[/URL] jest bardzo łatwa w wykonaniu . 80 dag cukru pudru 10 dag glukozy ( w płynie lub w proszku) 4 łyżeczki żelatyny 70 ml wody Zelatynę namoczyć w wodzie aż się rozpuści ( ciągle mieszac ) . Postawić naczynie z rozpuszczoną żelatyną nad parą wodną lub na gazie i dodać glukozę ( ja dodaje w proszku) , ciagle mieszac uwazając ,zeby syrop sie NIE ZAGOTOWAŁ !!!! Jak się zagotuje, wywalić do kosza i zacząć jeszcze raz . Kiedy syrop ostygnie ( ale nie całkowicie) stopniowo dosypywać przesiany cukier puder ciągle mieszając . Można dodać kilka kropelek aromatu do ciast np. migdałowy, waniliowy lub pomarańczowy. Wyrabiać aż masa będzie miała konsystencje plasteliny. Blat lekko posypać mąką ziemniaczaną i wałkować mase podsypując tą mąką tak aby masa nie przyklejała się do blatu. Rozwałkowaną mase zwinać na wałek lub układając na przedramieniu przeniesć na tort , dopasowac rękami i obkroić niepotrzebne boki [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Torty Dorotyxx
Top
Bottom