Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Torty Dorotyxx
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Dorotaxx" data-source="post: 708406" data-attributes="member: 7658"><p><strong>Biszkopt jasny:</strong></p><p></p><p>Upiec 2 duze biszkopty w formie o wymiarach 20 cm. szerokości i 30 cm. długości (mierząc dno formy) z tego przepisu</p><p></p><p></p><p>8 jaj </p><p>15 dag mąki </p><p>15 dag cukru </p><p>1 opakowanie cukru waniliowego </p><p>1 budyń śmietankowy </p><p>1/2 opak. proszku do pieczenia ( kopiata łyzeczka) </p><p>szczypta soli</p><p></p><p>1. Oddzielić białka od żółtek</p><p>2. Do białek dodać szczyptę soli , ubić na sztywną pianę</p><p>3. Nadal ubijać dodając cukier i cukier waniliowy</p><p>4. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką </p><p>5. Makę , proszek i budyń przesiać .Dodać do masy i delikatnie wymieszać</p><p>6. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą.</p><p>7. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. </p><p></p><p><strong>Masa czekoladowa :</strong></p><p></p><p></p><p>1,5 litra mleka </p><p>2 cukry waniliowe</p><p>szklanka cukru</p><p>5 zółtek</p><p>2 łyżki mąki pszennej</p><p>4 łyżki mąki ziemniaczanej </p><p>2 budynie czekoladowe</p><p>2 kostki masła</p><p>5 łyżek kakao</p><p></p><p>z 1,5 litra mleka, cukru waniliowego, cukru,żółtek,budyniów,mąki pszennej i ziemniaczanej gotujemy budyn, odstawic do wystygnięcia. Utrzec 2 kostki masła dodając po łyżce budyniu,odkładamy mase na zrobienie kubusia a do reszty dodajemy kakao .</p><p></p><p>Kazdy biszkopt kroimy na 3 placki, przekładamy masą czekoladową .</p><p></p><p></p><p><strong>Dodatkowo :</strong></p><p></p><p>dobrej jakości czekolada gorzka</p><p>barwniki spożywcze </p><p>kokos</p><p></p><p>Czekoladę rozuszczamy w kąpieli wodnej , za pomocą tyli z okrągłą końcówką malujemy kontury kubusia.</p><p>Pozostałą mase dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy barwnik pomarańczowy, do drugiej czerwony a do ostatniej niebieski. </p><p>Tymi masami wypełniamy powstałe kontury . </p><p>Wolne miejsca dookoła Kubusia posypujemy białym kokosem .</p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]26810[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Dorotaxx, post: 708406, member: 7658"] [B]Biszkopt jasny:[/B] Upiec 2 duze biszkopty w formie o wymiarach 20 cm. szerokości i 30 cm. długości (mierząc dno formy) z tego przepisu 8 jaj 15 dag mąki 15 dag cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 budyń śmietankowy 1/2 opak. proszku do pieczenia ( kopiata łyzeczka) szczypta soli 1. Oddzielić białka od żółtek 2. Do białek dodać szczyptę soli , ubić na sztywną pianę 3. Nadal ubijać dodając cukier i cukier waniliowy 4. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką 5. Makę , proszek i budyń przesiać .Dodać do masy i delikatnie wymieszać 6. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą. 7. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. [B]Masa czekoladowa :[/B] 1,5 litra mleka 2 cukry waniliowe szklanka cukru 5 zółtek 2 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 budynie czekoladowe 2 kostki masła 5 łyżek kakao z 1,5 litra mleka, cukru waniliowego, cukru,żółtek,budyniów,mąki pszennej i ziemniaczanej gotujemy budyn, odstawic do wystygnięcia. Utrzec 2 kostki masła dodając po łyżce budyniu,odkładamy mase na zrobienie kubusia a do reszty dodajemy kakao . Kazdy biszkopt kroimy na 3 placki, przekładamy masą czekoladową . [B]Dodatkowo :[/B] dobrej jakości czekolada gorzka barwniki spożywcze kokos Czekoladę rozuszczamy w kąpieli wodnej , za pomocą tyli z okrągłą końcówką malujemy kontury kubusia. Pozostałą mase dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy barwnik pomarańczowy, do drugiej czerwony a do ostatniej niebieski. Tymi masami wypełniamy powstałe kontury . Wolne miejsca dookoła Kubusia posypujemy białym kokosem . [ATTACH=full]26810[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Torty Dorotyxx
Top
Bottom