Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Torty Dorotyxx
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Dorotaxx" data-source="post: 708627" data-attributes="member: 7658"><p><strong>Biszkopt :</strong></p><p></p><p>8 jaj </p><p>15 dag mąki </p><p>15 dag cukru </p><p>1 opakowanie cukru waniliowego </p><p>1 budyń kakaowy</p><p>1/2 opak. proszku do pieczenia ( kopiata łyzeczka) </p><p>szczypta soli</p><p>2 łyżki kakao</p><p></p><p></p><p></p><p>1. Oddzielić białka od żółtek</p><p>2. Do białek dodać szczyptę soli , ubić na sztywną pianę</p><p>3. Nadal ubijać dodając cukier i cukier waniliowy</p><p>4. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką </p><p>5. Makę , kakao, proszek i budyń przesiać .Dodać do masy i delikatnie wymieszać</p><p>6. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą.</p><p>7. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. </p><p></p><p></p><p><strong>Masa:</strong></p><p></p><p>litr śmietany kremówki ( 30 %)</p><p>ok. 10 dag. cukru pudru</p><p>2 łyzeczki żelatyny</p><p>truskawki ( wiśnie, brzoskwinie, dowolne owoce wg. upodobań) </p><p></p><p>Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody</p><p>schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem na końcu wlewamy schłodzoną żelatyne ciagle mieszając. </p><p></p><p></p><p>Biszkopty kroimy na 3 placki , przekładamy bitą śmietaną i truskawkami .</p><p></p><p><strong>Dodatkowo:</strong></p><p></p><p>kostka masła dobrej jakości </p><p>cukier puder</p><p></p><p></p><p>koste masła ucieramy z cukrem pudrem i tym smarujemy tort </p><p></p><p></p><p></p><p></p><p></p><p></p><p></p><p><strong>Masa cukrowa: </strong></p><p></p><p>80 dag cukru pudru </p><p>10 dag glukozy ( w płynie lub w proszku) </p><p>4 łyżeczki żelatyny </p><p>70 ml wody</p><p></p><p>Zelatyne zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia.</p><p>Postawić naczynie z żelatyną na gazie , mieszać aż żelatyna sie rozpuści i dodać glukozę ( ja dodaje w proszku). </p><p>NIE GOTOWAC!!!!</p><p> Jak się zagotuje, wywalić do kosza i zacząć jeszcze raz .</p><p>Kiedy syrop ostygnie ( ale nie całkowicie) stopniowo dosypywać przesiany cukier puder ciągle mieszając . </p><p> Można dodać kilka kropelek aromatu do ciast np. migdałowy, waniliowy lub pomarańczowy.</p><p>Wyrabiać aż masa będzie miała konsystencje plasteliny. </p><p>Blat lekko posypać mąką ziemniaczaną i wałkować mase podsypując tą mąką tak aby masa nie przyklejała się do blatu</p><p></p><p>Rozwałkowaną mase zwinać na wałek lub układając na przedramieniu przeniesć na tort , dopasowac rękami i obkroić niepotrzebne boki. Pozostałe kawałki masy barwimy czerwonym barwnikiem i wycinamy dowolne kształty foremką .</p><p></p><p></p><p>wycięte ozdoby smarujemy delikatnie wodą i przyklejamy do tortu . </p><p></p><p></p><p></p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]26846[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]26847[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Dorotaxx, post: 708627, member: 7658"] [B]Biszkopt :[/B] 8 jaj 15 dag mąki 15 dag cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 budyń kakaowy 1/2 opak. proszku do pieczenia ( kopiata łyzeczka) szczypta soli 2 łyżki kakao 1. Oddzielić białka od żółtek 2. Do białek dodać szczyptę soli , ubić na sztywną pianę 3. Nadal ubijać dodając cukier i cukier waniliowy 4. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką 5. Makę , kakao, proszek i budyń przesiać .Dodać do masy i delikatnie wymieszać 6. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą. 7. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. [B]Masa:[/B] litr śmietany kremówki ( 30 %) ok. 10 dag. cukru pudru 2 łyzeczki żelatyny truskawki ( wiśnie, brzoskwinie, dowolne owoce wg. upodobań) Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem na końcu wlewamy schłodzoną żelatyne ciagle mieszając. Biszkopty kroimy na 3 placki , przekładamy bitą śmietaną i truskawkami . [B]Dodatkowo:[/B] kostka masła dobrej jakości cukier puder koste masła ucieramy z cukrem pudrem i tym smarujemy tort [B]Masa cukrowa: [/B] 80 dag cukru pudru 10 dag glukozy ( w płynie lub w proszku) 4 łyżeczki żelatyny 70 ml wody Zelatyne zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Postawić naczynie z żelatyną na gazie , mieszać aż żelatyna sie rozpuści i dodać glukozę ( ja dodaje w proszku). NIE GOTOWAC!!!! Jak się zagotuje, wywalić do kosza i zacząć jeszcze raz . Kiedy syrop ostygnie ( ale nie całkowicie) stopniowo dosypywać przesiany cukier puder ciągle mieszając . Można dodać kilka kropelek aromatu do ciast np. migdałowy, waniliowy lub pomarańczowy. Wyrabiać aż masa będzie miała konsystencje plasteliny. Blat lekko posypać mąką ziemniaczaną i wałkować mase podsypując tą mąką tak aby masa nie przyklejała się do blatu Rozwałkowaną mase zwinać na wałek lub układając na przedramieniu przeniesć na tort , dopasowac rękami i obkroić niepotrzebne boki. Pozostałe kawałki masy barwimy czerwonym barwnikiem i wycinamy dowolne kształty foremką . wycięte ozdoby smarujemy delikatnie wodą i przyklejamy do tortu . [ATTACH=full]26846[/ATTACH] [ATTACH=full]26847[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Torty Dorotyxx
Top
Bottom