Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Torty Dorotyxx
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Dorotaxx" data-source="post: 721293" data-attributes="member: 7658"><p>Tort ,, Prezent ,, </p><p></p><p></p><p></p><p></p><p></p><p></p><p></p><p></p><p></p><p><u>Biszkopt ciemny: </u></p><p></p><p>8 jaj</p><p>15 dag mąki</p><p>15 dag cukru</p><p>1 opak. cukru waniliowego</p><p>1 budyń czekoladowy</p><p>2 łyżki kakao</p><p>1/2 opak. proszku do pieczenia ( kopiata łyzeczka)</p><p>szczypta soli</p><p></p><p>1. Oddzielić białka od żółtek</p><p>2. Do białek dodać szczyptę soli , ubić na sztywną pianę</p><p>3. Nadal ubijać dodając cukier i cukier waniliowy</p><p>4. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką </p><p>5. Makę , kakao, proszek i budyń przesiać .Dodać do masy i delikatnie wymieszać</p><p>6. Prostokątną forme o wymiarach 24 x 28 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą.</p><p>7. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.</p><p></p><p>Po ostygnięciu przekroić na 3 placki </p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]28024[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p><u>Masa budyniowa:</u></p><p></p><p>2 budynie śmietankowe</p><p>2 łyżki mąki pszennej</p><p>2 łyżki maki ziemniaczanej</p><p>pół szklanki cukru</p><p>1 cukier waniliowy</p><p>1 litr mleka</p><p></p><p></p><p>2 kostki masła dobrej jakości</p><p></p><p></p><p>Z podanych składników ugotować budyń, </p><p>utrzec 2 kostki masła , dodawać po łyżce zimnego budyniu , </p><p></p><p></p><p></p><p>dowolne owoce </p><p>krokant orzechowy : <a href="http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis29928.html" target="_blank">http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis29928.html</a></p><p></p><p></p><p></p><p></p><p><u>Do posmarowania wierzchu :</u></p><p>kostka masła</p><p>cukier puder</p><p></p><p></p><p></p><p><u>poncz:</u></p><p></p><p>woda</p><p>alkohol ( ilośc wg. upodobań) </p><p></p><p></p><p>Masa cukrowa do pokrycia tortu : <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=414&pid=6047&mode=threaded&start=#entry6047" target="_blank">https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=4...tart=#entry6047</a></p><p></p><p>do pokrycia z dwóch porcji : </p><p></p><p>do dekoracji z jedej porcji </p><p></p><p><u>Dodatkowo:</u></p><p></p><p>srebrne perełki </p><p></p><p><u>Wykonanie :</u></p><p></p><p></p><p>Dolny biszkopt naponczować</p><p></p><p>Wyłożyć na niego połowe masy budyniowej </p><p></p><p>Na masie ułożyć owoce i posypać krokantem </p><p></p><p>Przykryć drugim biszkoptem </p><p></p><p>Naponczować</p><p></p><p>wyłożyć reszte kremu, owoce i krokant </p><p></p><p>[ATTACH=full]28025[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p>Przykryć ostatnim biszkoptem</p><p></p><p>Kostke masła utrzec z cukrem pudrem i tym posmarować wierzch tortu </p><p></p><p>[ATTACH=full]28026[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p>Mase cukrową zrobić wg. przepisu . Do rozpuszczonej żelatyny z glukozą mozna dodać dowolny barwnik w proszku lub w paście </p><p>Mase rozwałkować podsypujać mąką ziemniaczaną , przeniesć na tort </p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]28027[/ATTACH]</p><p></p><p>obkroić niepotrzebne boki .</p><p></p><p>Zrobić jeszcze raz mase cukrową tym razem z jednej porcji, do rozpuszczonej żelatyny z glukozą dodać ten sam barwnik z tym ze w większej ilosci , tak zeby kolor był wyraźny . Z rozwałkowanej masy wyciąć 8 pasków równej grubosci i długosci </p><p></p><p>4 paski przykleić do boków tortu .</p><p></p><p>Z 2 pasków zrobic kokarde </p><p></p><p></p><p>Z ostatnich 2 wstążki </p><p></p><p>Jako kleju użyć wody . </p><p></p><p>Ozdobic tort srebrnymi perełkami. </p><p>Przykleiłam je za pomocą lukru z wody i cukru pudru </p><p></p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]28029[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]28028[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Dorotaxx, post: 721293, member: 7658"] Tort ,, Prezent ,, [U]Biszkopt ciemny: [/U] 8 jaj 15 dag mąki 15 dag cukru 1 opak. cukru waniliowego 1 budyń czekoladowy 2 łyżki kakao 1/2 opak. proszku do pieczenia ( kopiata łyzeczka) szczypta soli 1. Oddzielić białka od żółtek 2. Do białek dodać szczyptę soli , ubić na sztywną pianę 3. Nadal ubijać dodając cukier i cukier waniliowy 4. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką 5. Makę , kakao, proszek i budyń przesiać .Dodać do masy i delikatnie wymieszać 6. Prostokątną forme o wymiarach 24 x 28 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą. 7. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Po ostygnięciu przekroić na 3 placki [ATTACH=full]28024[/ATTACH] [U]Masa budyniowa:[/U] 2 budynie śmietankowe 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej pół szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 litr mleka 2 kostki masła dobrej jakości Z podanych składników ugotować budyń, utrzec 2 kostki masła , dodawać po łyżce zimnego budyniu , dowolne owoce krokant orzechowy : [URL="http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis29928.html"]http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis29928.html[/URL] [U]Do posmarowania wierzchu :[/U] kostka masła cukier puder [U]poncz:[/U] woda alkohol ( ilośc wg. upodobań) Masa cukrowa do pokrycia tortu : [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=414&pid=6047&mode=threaded&start=#entry6047"]https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=4...tart=#entry6047[/URL] do pokrycia z dwóch porcji : do dekoracji z jedej porcji [U]Dodatkowo:[/U] srebrne perełki [U]Wykonanie :[/U] Dolny biszkopt naponczować Wyłożyć na niego połowe masy budyniowej Na masie ułożyć owoce i posypać krokantem Przykryć drugim biszkoptem Naponczować wyłożyć reszte kremu, owoce i krokant [ATTACH=full]28025[/ATTACH] Przykryć ostatnim biszkoptem Kostke masła utrzec z cukrem pudrem i tym posmarować wierzch tortu [ATTACH=full]28026[/ATTACH] Mase cukrową zrobić wg. przepisu . Do rozpuszczonej żelatyny z glukozą mozna dodać dowolny barwnik w proszku lub w paście Mase rozwałkować podsypujać mąką ziemniaczaną , przeniesć na tort [ATTACH=full]28027[/ATTACH] obkroić niepotrzebne boki . Zrobić jeszcze raz mase cukrową tym razem z jednej porcji, do rozpuszczonej żelatyny z glukozą dodać ten sam barwnik z tym ze w większej ilosci , tak zeby kolor był wyraźny . Z rozwałkowanej masy wyciąć 8 pasków równej grubosci i długosci 4 paski przykleić do boków tortu . Z 2 pasków zrobic kokarde Z ostatnich 2 wstążki Jako kleju użyć wody . Ozdobic tort srebrnymi perełkami. Przykleiłam je za pomocą lukru z wody i cukru pudru [ATTACH=full]28029[/ATTACH] [ATTACH=full]28028[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Torty Dorotyxx
Top
Bottom