Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Torty Dorotyxx
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Dorotaxx" data-source="post: 833680" data-attributes="member: 7658"><p>Tort Piętrowy</p><p></p><p></p><p></p><p></p><p></p><p><u><strong>Biszkopt duży</strong></u></p><p></p><p>8 jaj</p><p>15 dag mąki</p><p>15 dag cukru</p><p>1 opakowanie cukru waniliowego</p><p>1 budyń śmietankowy</p><p>1/2 opak. proszku do pieczenia ( kopiata łyzeczka)</p><p>szczypta soli</p><p>łyzeczka startej skórki z cytryny ( wcześniej cytryne dokładnie oczyścić) </p><p></p><p>1. Oddzielić białka od żółtek</p><p>2. Do białek dodać szczyptę soli , ubić na sztywną pianę</p><p>3. Nadal ubijać dodając cukier i cukier waniliowy</p><p>4. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką</p><p>5. Makę , proszek i budyń przesiać .Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Na końcu dodac skórke z cytryny</p><p>6. Tortownicę o średnicy 28 cm. wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą.</p><p>7. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.</p><p></p><p></p><p></p><p><u><strong>Biszkopt mały</strong></u></p><p></p><p>5 jaj</p><p>10 dag mąki</p><p>10 dag cukru</p><p>pół opakowania cukru waniliowego</p><p>pół budyniu śmietankowego</p><p>łyżeczka proszku do pieczenia</p><p>szczypta soli</p><p>pół łyżeczki startej skórki z cytryny</p><p></p><p></p><p>1. Oddzielić białka od żółtek</p><p>2. Do białek dodać szczyptę soli , ubić na sztywną pianę</p><p>3. Nadal ubijać dodając cukier i cukier waniliowy</p><p>4. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką .</p><p>5. Makę , proszek i budyń przesiać .Dodać do masy i delikatnie wymieszać . Na końcu dodać skórke z cytryny</p><p>6. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą.</p><p>7. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.</p><p></p><p></p><p>Biszkopty można upiec dzien wczesniej</p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]39459[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p></p><p><strong><u>Masa</u></strong></p><p></p><p>Litr mleka</p><p>3/4 szklanki cukru</p><p>cukier waniliowy</p><p>budyń waniliowy ( lub smietankowy)</p><p>3 łyżki mąki pszennej</p><p>3 łyżki maki ziemniaczanej</p><p>kostka masła ( dobrej jakosci)</p><p>kostka margaryny </p><p></p><p></p><p></p><p></p><p>0,5 litra mleka zagotować z cukrami</p><p>Reszte mleka wymieszać z budyniem , mąką pszenną i ziemniaczaną</p><p>Wlać do gotującego mleka, ucierac mikserem aż do zagotowania</p><p>Odstawić budyń do wystygnięcia</p><p>Masło z margaryną utrzeć . Dodawać po łyzce zimnego budyniu ciągle ucierając żeby nie powstały grudki . Do smaku można dodać sok z cytryny lub jeśli tort jest dla dorosłych troszke spirytusu.</p><p></p><p>Odkładamy ok. 5 łyżek masy do posmarowania poszczególnych pięter</p><p></p><p></p><p><strong><u>Dodatkowo</u></strong></p><p></p><p>truskawki ( mogą być mrożone )</p><p>duża puszka brzoskwiń</p><p>dobrej jakosci mleczna czekolada</p><p></p><p><u><strong>Wykonanie</strong></u></p><p></p><p>Większy biszkopt dzielimy na 3 krążki</p><p></p><p>Przekładamy masą budyniową , układamy pokrojone w kostke brzoskwienie , posypujemy czekoladą .</p><p>Przykrywamy drugim krążkiem biszkoptu i kładziemy kolejną porcje masy z brzoskwiniami i czekoladą.</p><p>Kładziemy ostatni krążek . Smarujemy tort masą budyniową . Schładzamy w lodówce przynajmniej pół godziny .</p><p></p><p></p><p>Z mniejszym biszkoptem robimy dokładnie to samo zastępując brzoskwinie truskawkami .Schładzamy w lodówce</p><p></p><p>Biszkoptów nie trzeba ponczowac . Torty będą same w sobie wilgotne dzięki masie cukrowej , która zatrzymuje wilgoć w środku.</p><p></p><p></p><p><u><strong>Masa cukrowa na pokrycie tortu</strong></u></p><p></p><p>ok. 700 g cukru pudru</p><p>100 g glukozy w proszku</p><p>4 łyzeczki żelatyny</p><p>70 ml wody</p><p></p><p></p><p></p><p></p><p>Żelatynę zalać wodą ( 70 ml) , odstawic na ok 3 minuty aż napęcznieje .</p><p></p><p>Postawić naczynie z zelatyną nad parą wodną . Mieszać najlepiej samą koncówką od miksera , dodać glukoze , mieszac aż do uzyskania jednolitej masy</p><p></p><p>Nie Gotować!!</p><p></p><p>Zdjąć syrop żelatynowo-glukozowy z pary wodnej . Wlać cały olejek migdałowy . Stopniowo dosypywac przesiany cukier puder ciągle mieszając.Wylać na blat , dosypywac reszte cukru ciągle wyrabiając. Wyrabiać do czasu az masa bedzie miała konsystencje plasteliny</p><p></p><p>Blat posypac mąką ziemniaczaną .Wałkować podsypując od czasu do czasu mąką ziemniaczaną .</p><p></p><p>Rozwałkować mase na spory ,,placek,, tak aby wystarczył na pokrycie tortu .Wyjac większy tort z lodówki. Delikatnie ułożyć mase na przedramieniach i przeniesc na tort. Wygładzic mase rękoma, obkroic wystające boki .</p><p></p><p>Mase , która została z większego tortu można delikatnie podgrzać w mikrofalówce ( 3 - 4 sekundy) , rozwałkować i pokryć mniejszy tort . Na pewno wystarczy .</p><p></p><p>Teraz należy przeniesc mniejsze pietro na większe. Trzeba robić to bardzo delikatnie . Najlepiej jest podniesc mniejsze piętro za pomocą szerokiej łopatki do tortów.</p><p></p><p>Kiedy juz uda sie połączyć oba piętra zostaje nam najbardziej przyjemna częśc a mianowicie dekoracja .</p><p></p><p>Kwiatuszki na torcie zrobiłam z resztek masy . Podgrzałam w mikrofali. Ponownie wyrobiłam, rozwałkowałam i wycinałam paski masy cukrowej o długości ok.10 cm i szerokości 2 cm. Wycięłam kilka takich pasków, każdy zwinęłam w rulonik i ułozyłam na torcie .</p><p></p><p>[ATTACH=full]39463[/ATTACH]</p><p></p><p>Pomarańczowe paski zrobiłam z dodatkowej porcji masy cukrowej do której dodałam barwnik .</p><p></p><p>Krojenie tego typu tortów zaczynamy od górnego pietra ( tak jak na zdjeciach)</p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]39460[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]39461[/ATTACH] </p><p></p><p> [ATTACH=full]39462[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Dorotaxx, post: 833680, member: 7658"] Tort Piętrowy [U][B]Biszkopt duży[/B][/U] 8 jaj 15 dag mąki 15 dag cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 budyń śmietankowy 1/2 opak. proszku do pieczenia ( kopiata łyzeczka) szczypta soli łyzeczka startej skórki z cytryny ( wcześniej cytryne dokładnie oczyścić) 1. Oddzielić białka od żółtek 2. Do białek dodać szczyptę soli , ubić na sztywną pianę 3. Nadal ubijać dodając cukier i cukier waniliowy 4. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką 5. Makę , proszek i budyń przesiać .Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Na końcu dodac skórke z cytryny 6. Tortownicę o średnicy 28 cm. wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą. 7. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. [U][B]Biszkopt mały[/B][/U] 5 jaj 10 dag mąki 10 dag cukru pół opakowania cukru waniliowego pół budyniu śmietankowego łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli pół łyżeczki startej skórki z cytryny 1. Oddzielić białka od żółtek 2. Do białek dodać szczyptę soli , ubić na sztywną pianę 3. Nadal ubijać dodając cukier i cukier waniliowy 4. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką . 5. Makę , proszek i budyń przesiać .Dodać do masy i delikatnie wymieszać . Na końcu dodać skórke z cytryny 6. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą. 7. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Biszkopty można upiec dzien wczesniej [ATTACH=full]39459[/ATTACH] [B][U]Masa[/U][/B] Litr mleka 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy budyń waniliowy ( lub smietankowy) 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki maki ziemniaczanej kostka masła ( dobrej jakosci) kostka margaryny 0,5 litra mleka zagotować z cukrami Reszte mleka wymieszać z budyniem , mąką pszenną i ziemniaczaną Wlać do gotującego mleka, ucierac mikserem aż do zagotowania Odstawić budyń do wystygnięcia Masło z margaryną utrzeć . Dodawać po łyzce zimnego budyniu ciągle ucierając żeby nie powstały grudki . Do smaku można dodać sok z cytryny lub jeśli tort jest dla dorosłych troszke spirytusu. Odkładamy ok. 5 łyżek masy do posmarowania poszczególnych pięter [B][U]Dodatkowo[/U][/B] truskawki ( mogą być mrożone ) duża puszka brzoskwiń dobrej jakosci mleczna czekolada [U][B]Wykonanie[/B][/U] Większy biszkopt dzielimy na 3 krążki Przekładamy masą budyniową , układamy pokrojone w kostke brzoskwienie , posypujemy czekoladą . Przykrywamy drugim krążkiem biszkoptu i kładziemy kolejną porcje masy z brzoskwiniami i czekoladą. Kładziemy ostatni krążek . Smarujemy tort masą budyniową . Schładzamy w lodówce przynajmniej pół godziny . Z mniejszym biszkoptem robimy dokładnie to samo zastępując brzoskwinie truskawkami .Schładzamy w lodówce Biszkoptów nie trzeba ponczowac . Torty będą same w sobie wilgotne dzięki masie cukrowej , która zatrzymuje wilgoć w środku. [U][B]Masa cukrowa na pokrycie tortu[/B][/U] ok. 700 g cukru pudru 100 g glukozy w proszku 4 łyzeczki żelatyny 70 ml wody Żelatynę zalać wodą ( 70 ml) , odstawic na ok 3 minuty aż napęcznieje . Postawić naczynie z zelatyną nad parą wodną . Mieszać najlepiej samą koncówką od miksera , dodać glukoze , mieszac aż do uzyskania jednolitej masy Nie Gotować!! Zdjąć syrop żelatynowo-glukozowy z pary wodnej . Wlać cały olejek migdałowy . Stopniowo dosypywac przesiany cukier puder ciągle mieszając.Wylać na blat , dosypywac reszte cukru ciągle wyrabiając. Wyrabiać do czasu az masa bedzie miała konsystencje plasteliny Blat posypac mąką ziemniaczaną .Wałkować podsypując od czasu do czasu mąką ziemniaczaną . Rozwałkować mase na spory ,,placek,, tak aby wystarczył na pokrycie tortu .Wyjac większy tort z lodówki. Delikatnie ułożyć mase na przedramieniach i przeniesc na tort. Wygładzic mase rękoma, obkroic wystające boki . Mase , która została z większego tortu można delikatnie podgrzać w mikrofalówce ( 3 - 4 sekundy) , rozwałkować i pokryć mniejszy tort . Na pewno wystarczy . Teraz należy przeniesc mniejsze pietro na większe. Trzeba robić to bardzo delikatnie . Najlepiej jest podniesc mniejsze piętro za pomocą szerokiej łopatki do tortów. Kiedy juz uda sie połączyć oba piętra zostaje nam najbardziej przyjemna częśc a mianowicie dekoracja . Kwiatuszki na torcie zrobiłam z resztek masy . Podgrzałam w mikrofali. Ponownie wyrobiłam, rozwałkowałam i wycinałam paski masy cukrowej o długości ok.10 cm i szerokości 2 cm. Wycięłam kilka takich pasków, każdy zwinęłam w rulonik i ułozyłam na torcie . [ATTACH=full]39463[/ATTACH] Pomarańczowe paski zrobiłam z dodatkowej porcji masy cukrowej do której dodałam barwnik . Krojenie tego typu tortów zaczynamy od górnego pietra ( tak jak na zdjeciach) [ATTACH=full]39460[/ATTACH] [ATTACH=full]39461[/ATTACH] [ATTACH=full]39462[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Torty Dorotyxx
Top
Bottom