Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Torty
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Margot" data-source="post: 423194" data-attributes="member: 592"><p>na wstępię zaznaczam ,że robiłam tylko jeden a mianowicie cynamonowy</p><p>Tort cynamonowy</p><p>z książki ,,Ciasta i desery&quot; M. Łebkowski</p><p>8-12 porcji</p><p>czas1godz.50 min</p><p>300g mąki</p><p>250g masła</p><p>250 g cukru pudru</p><p>1 jajko</p><p>3 białka</p><p>3 łyżki śmietany</p><p>2 łyżeczki mielonego cynamonu</p><p>500ml śmietanki 36%</p><p>2 łyżki cukru pudru</p><p>Masło ucieramy z 200g cukru pudru.Gdy cukier będzie roztarty dodajemy jajko,białka ,śmietanę i1,5 łyżeczki cynamonu,mąkę</p><p>Dno formy do tarty z wyjmowanym dnem lub tortownicę wykładamy papierem do pieczenia</p><p>Na papier wykładamy 1/5 ciasta i pieczemy je 10 min w temp.180 stopniUpieczone ciasto z papierem ostrożnie wyjmujemy z formy i odstawiamy ,a formę wykładamy znowu papierem i pieczemy kolejny krążek .5 krążków studzimyi schładzamy przez 1 godzinę w lodówce</p><p>Śmietankę ubijamy z 50 g cukru pudru i 1/2 łyżeczki cynamonu na sztywno</p><p>Krążki wyjmujemy z lodówki,ostrożnie odlepiamy od nich papier do pieczenia </p><p>Na piewszy kładziemy 1/4 ubitej śmietanki ,przykrywamy następnym i tak do wyczerpania krążków ciasta i śmietanki </p><p>Posypujemy ciasto cukrem pudrem i wstawiamy(ja robię odwrotnie i posypuję cukrem pudrem jak wyjmuję ciasto z lodówki)do lodówki na kilka godzin Kroimy jak krążki zmiękną od bitej śmietanki</p><p>Robiłam go chyba 3 razy jakieś 3 lata temu ,zawsze zjedzony właściwie za jednym posiedzeniem bo w sumie raczej mały to torcik</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Margot, post: 423194, member: 592"] na wstępię zaznaczam ,że robiłam tylko jeden a mianowicie cynamonowy Tort cynamonowy z książki ,,Ciasta i desery" M. Łebkowski 8-12 porcji czas1godz.50 min 300g mąki 250g masła 250 g cukru pudru 1 jajko 3 białka 3 łyżki śmietany 2 łyżeczki mielonego cynamonu 500ml śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru Masło ucieramy z 200g cukru pudru.Gdy cukier będzie roztarty dodajemy jajko,białka ,śmietanę i1,5 łyżeczki cynamonu,mąkę Dno formy do tarty z wyjmowanym dnem lub tortownicę wykładamy papierem do pieczenia Na papier wykładamy 1/5 ciasta i pieczemy je 10 min w temp.180 stopniUpieczone ciasto z papierem ostrożnie wyjmujemy z formy i odstawiamy ,a formę wykładamy znowu papierem i pieczemy kolejny krążek .5 krążków studzimyi schładzamy przez 1 godzinę w lodówce Śmietankę ubijamy z 50 g cukru pudru i 1/2 łyżeczki cynamonu na sztywno Krążki wyjmujemy z lodówki,ostrożnie odlepiamy od nich papier do pieczenia Na piewszy kładziemy 1/4 ubitej śmietanki ,przykrywamy następnym i tak do wyczerpania krążków ciasta i śmietanki Posypujemy ciasto cukrem pudrem i wstawiamy(ja robię odwrotnie i posypuję cukrem pudrem jak wyjmuję ciasto z lodówki)do lodówki na kilka godzin Kroimy jak krążki zmiękną od bitej śmietanki Robiłam go chyba 3 razy jakieś 3 lata temu ,zawsze zjedzony właściwie za jednym posiedzeniem bo w sumie raczej mały to torcik [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Torty
Top
Bottom