- Wrz 19, 2004
- 30,783
- 4,841
- 113
Przepis mufinki79 ze strony:
http://www.doradcasmaku.pl/przepis/235040/...-i-papryka.html
Pyszna zupa, bardzo letnia, kolorowa i aromatyczna.
2puszki pomidorów krojonych
1 szt cukinia
1 szt bakłażan
1 szt żółta papryka
1 szt cebula
1 szt marchewka
2 ząbki czosnek
1,5 litra bulion warzywny
100 gram ryż brązowy
2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego
sól morska do smaku
Pieprz czarny
zioła prowansalskie
bazylia suszona
3 łyżki oleju
3 łyżki parmezanu startego
6 listków bazylii świeżej
Sposób przygotowania
Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na łyżce oleju, dodać czosnek posiekany i startą na dużych oczkach marchewkę i smażymy chwilę. Dodajemy pomidory i dalej smażymy, dolewamy bulion. Bakłażana, cukinię i paprykę pokroić w paseczki, zostawiamy kilka plasterków bakłażana i cukinii pokrojonych w talarki do przyozdobienia zupy. Pokrojone warzywa usmażyć na oleju. Zupę doprawiamy ziołami suszonymi, solą, pieprzem oraz ostrą papryką, dodajemy koncentrat by zupa nabrała bardziej pomidorowej nuty. Gotujemy jeszcze około 10 minut. Na sam koniec dodajemy przesmażone warzywa i gotujemy około 10 minut. Wyłączamy zupę i dodajemy ugotowany brązowy ryż. Zupę nalewamy do talerzy, przyozdabiamy plastrami bakłażana i cukinii oraz paseczkami papryki, posypujemy startym parmezanem i przyozdabiamy listkiem świeżej bazylii.
Jedyne, co zmieniłam w tej zupie, to użyłam klarowanego masła, świeżych pomidorów, zamieniłam zioła prowansalskie na tymianek, pominęłam ryż, a do talerza zupy dołożyłam kluseczki z pokrojonych naleśników.
Nie zapomnijcie o parmezanie.
http://www.doradcasmaku.pl/przepis/235040/...-i-papryka.html
Pyszna zupa, bardzo letnia, kolorowa i aromatyczna.
2puszki pomidorów krojonych
1 szt cukinia
1 szt bakłażan
1 szt żółta papryka
1 szt cebula
1 szt marchewka
2 ząbki czosnek
1,5 litra bulion warzywny
100 gram ryż brązowy
2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego
sól morska do smaku
Pieprz czarny
zioła prowansalskie
bazylia suszona
3 łyżki oleju
3 łyżki parmezanu startego
6 listków bazylii świeżej
Sposób przygotowania
Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na łyżce oleju, dodać czosnek posiekany i startą na dużych oczkach marchewkę i smażymy chwilę. Dodajemy pomidory i dalej smażymy, dolewamy bulion. Bakłażana, cukinię i paprykę pokroić w paseczki, zostawiamy kilka plasterków bakłażana i cukinii pokrojonych w talarki do przyozdobienia zupy. Pokrojone warzywa usmażyć na oleju. Zupę doprawiamy ziołami suszonymi, solą, pieprzem oraz ostrą papryką, dodajemy koncentrat by zupa nabrała bardziej pomidorowej nuty. Gotujemy jeszcze około 10 minut. Na sam koniec dodajemy przesmażone warzywa i gotujemy około 10 minut. Wyłączamy zupę i dodajemy ugotowany brązowy ryż. Zupę nalewamy do talerzy, przyozdabiamy plastrami bakłażana i cukinii oraz paseczkami papryki, posypujemy startym parmezanem i przyozdabiamy listkiem świeżej bazylii.
Jedyne, co zmieniłam w tej zupie, to użyłam klarowanego masła, świeżych pomidorów, zamieniłam zioła prowansalskie na tymianek, pominęłam ryż, a do talerza zupy dołożyłam kluseczki z pokrojonych naleśników.
Nie zapomnijcie o parmezanie.

Ostatnią edycję dokonał moderator: