Toskanskie ragout miesne

Lis 27, 2004
3,568
0
0
Powinno byc po wlosku ragu z akcentem na "u", ale ten akcent to jakos nie wchodzi na tym forum tylko krzaczki sie robia.
Najbardziej znane ragu to bolognese (z Bolognii)albo neapolitanskie, gdzie gotuja je nawet 10 godzin.
Ponizsze jest toskanskie, przepis jest z ksiazki pani Capponi-Borawskiej. Zaciekawila mnie w nim ta skorka z cytryny... :mrgreen:

Na 6 osob:
300 g mielonej wolowiny dobrej jakosci, nie takiej dla psa :mrgreen:
1 cebula
1 marchew
1 lodyga selera naciowego
garsc siekanej zielonej pietruszki
400 g dojrzalych obranych pomidorow (dalam "pelati" z puszki o wadze 250 g - cala puszke!)
6 lyzek oliwy z oliwek
szklanka czerwonego wytrawnego wina
skorka z cytryny
sol pieprz

Najpierw sie sieka drobno cebule, marchew, selera i pietruszke i podsmaza na oliwie na malutkim ogniu, mieszajac przez 30 minut. Tak, tak, 30 minut.
Dodaje sie mieso, mieszajac caly czas i smazy az zbrazowieje. Nie nalezy dopuscic by sie porobily grudy. Dolewa sie wino, dalej mieszajac poki nie wyparuje do sucha.
Na koniec pokrojone i obrane pomidory (lub chlup! z puszki), sol, pieprz i kawalki skorki z cytryny. Ja dalam z polowy cytryny, obranej bardzo cieniutko, samo zolte.
Teraz nareszcie mozna gar przykryc, zostawic na maciupkim ogniu (ja jeszcze plytke podstawilam) i usiasc. :mrgreen:
Ma sie gotowac minimum 1,5 godziny. Lepiej zajrzec od czasu do czasu zeby sie nie spalilo. :mrgreen:
Na koniec wyjac skorki cytrynowe, wwalic do gara ugotowany dowolny makaron (najlepiej jajeczny, albo te toskanskie pici), wymieszac.
Przepis nie przewiduje posypywania tartym serem.

MzM

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Takie to ja robie bardzo czesto. Skorka z cytryny nadaje smakowi lekkosci. Nie wiem jak to dokladniej okreslic, ale jest bardzo wazna.

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
Robię. Próbowałam ociupinę zanim usiadłam ;) i czegoś mi w nim brakuje.
Mam nadzieję, że za 1,5h będzie w sam raz.

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,220
1,748
113
Robie bardzo czesto, genialne... bez skorki z cytryny nie ma charakteru, ow charakter podziewa sie gdzies...
i rzeczywiscie musi byc na malutenkim ogniu, wolniutko, bo traci smak.

Do ostatecznego doprawiania czasami dodaje jeszcze troche wina albo łyżkę koncentratu pomidorowego, roznie to bywa, duzo zalezy od wolowiny.
qd

Ps znakomite jest rowniez do lasagne, zawsze robie z potrojnej porcji ( na 1 butellke wina
lecker.gif
) i potem porcjami mrożę, mrozi się znakomicie.

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
I oregano.
Też dodałam, ale obawiam się że to nie będzie wówczas typowo toskańskie ragout.
Na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej, kiedy wszystkie smaki sie przegryzą.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy