
10 kromek chleba tostowego
2 czubate łyżki masła
2 łyżki posiekanego koperku
sól
Nadzienie:
2 jajka
2 czubate łyżki gestej śmietany 22% lub 18 %
1/2 łyżeczki zielonego pesto
2-3 łyżki startego parmezanu
4 suszone pomidory
sól, pieprz
świeża bazylia
Masło utrzeć z solą i koperkiem.
Z chleba tostowego wyciąć kółka o średnicy 8 cm. Mocno spłaszczyć wałkiem.
Posmarować z obu stron miękkim masłem koperkowym.
Krążkami wyłożyć muffinkową foremkę, lekko je wciskając do wgłębień w blaszce, aż powstanie coś na kształt miseczek.
Podpiec w piekarniku (ok. 200 stopni) na złoto ( trwa to ok. 10 minut).
Jajka roztrzepać lekko ze śmietaną i pesto.
Dodać parmezan, pokrojone suszone pomidory, porwaną na kawałeczki bazylię, sól i pieprz.
Do każdej tostowej miseczki (nie wyjmować ich z blaszki) nałożyć po 2 łyżki masy (ostrożnie, tak żeby masa nie wystawała poza miseczkę).
Zapiekać w piekarniku aż masa się zetnie - 200 stopni, około 8-10 minut.
Wyjąć z foremek i najlepiej od razu zjeść

Ostatnią edycję dokonał moderator: