- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Zazwyczaj podaje się tosty francuskie na słodko, lecz podane w wersji wytrawnej są także niezwykle smaczne. Zachęcam do spróbowania.
salsa pomidorowa:
1 duży pomidor
1 mała cebula
8 czarnych oliwek
1 łyżka siekanej natki pietruszki
1 łyżka oleju słonecznikowego
1 łyżeczka soku z cytryny
ew. 1 mały, posiekany ząbek czosnku
sól i czarny pieprz do smaku
tosty francuskie:
4 kromki pieczywa
1 jajko rozm. L
4 łyżki mleka
1 łyżeczka masła
1. Przygotowujemy salsę pomidorową: Pomidory kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy w kostkę. Wszystkie składniki salsy mieszamy w salaterce, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2. Przygotowujemy tosty:Jajko rozmieszać z mlekiem. Moczyć tosty z obu stron, tak, by dobrze nasiąkły masą jajeczną. Smażymy na niewielkiej ilości masła z obu stron na złoto.
3. Na tostach układamy przygotowana salsę, podajemy ciepłe.
Na zdjęciu podane z boczkiem glazurowanym.
boczek wędzony lub wędzony - parzony, pokrojony w 0,5 cm plastry- ilość dowolna, nam wystarczają 2 na osobę
glazura:3 łyżeczki cukru
2 łyżeczki musztardy Dijon
1 łyżka soku pomarańczowego lub jabłkowego (ewentualnie: wody)
Składniki glazury dokładnie mieszamy.Na patelni z teflonową powłoką lekko rumienimy plastry boczku z obu stron.
Następnie obie strony smarujemy glazurą za pomocą pędzelka kuchennego. Obie strony ponownie rumienimy, aż glazura się skarmelizuje.
Przepis na boczek glazurowany wg Taste of Home.

salsa pomidorowa:
1 duży pomidor
1 mała cebula
8 czarnych oliwek
1 łyżka siekanej natki pietruszki
1 łyżka oleju słonecznikowego
1 łyżeczka soku z cytryny
ew. 1 mały, posiekany ząbek czosnku
sól i czarny pieprz do smaku
tosty francuskie:
4 kromki pieczywa
1 jajko rozm. L
4 łyżki mleka
1 łyżeczka masła
1. Przygotowujemy salsę pomidorową: Pomidory kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy w kostkę. Wszystkie składniki salsy mieszamy w salaterce, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2. Przygotowujemy tosty:Jajko rozmieszać z mlekiem. Moczyć tosty z obu stron, tak, by dobrze nasiąkły masą jajeczną. Smażymy na niewielkiej ilości masła z obu stron na złoto.
3. Na tostach układamy przygotowana salsę, podajemy ciepłe.
Na zdjęciu podane z boczkiem glazurowanym.
boczek wędzony lub wędzony - parzony, pokrojony w 0,5 cm plastry- ilość dowolna, nam wystarczają 2 na osobę
glazura:3 łyżeczki cukru
2 łyżeczki musztardy Dijon
1 łyżka soku pomarańczowego lub jabłkowego (ewentualnie: wody)
Składniki glazury dokładnie mieszamy.Na patelni z teflonową powłoką lekko rumienimy plastry boczku z obu stron.
Następnie obie strony smarujemy glazurą za pomocą pędzelka kuchennego. Obie strony ponownie rumienimy, aż glazura się skarmelizuje.
Przepis na boczek glazurowany wg Taste of Home.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: