Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Tradycyjna salatka jarzynowa*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Hanka145" data-source="post: 1415853" data-attributes="member: 2354"><p>Wszystkie podane tu wersje sa podobne i mimo, ze roznia sie pewnymi, niewielkimi szczegolami - to jednak dlatego maja w nazwie &quot;tradycyjna&quot;.</p><p></p><p>Moja wlasna wersja, robie wylacznie z jarzyn z rosolu na kurczaku:</p><p>marchewka (3-4)</p><p>pietruszka (2-3)</p><p>seler korzeniowy sredni (moze pol) koniecznie</p><p>fasolka biala najdrobniejsza (nie wiem, jak sie nazywa), 2-3 lyzki</p><p>groszek - wylacznie mrozony, ilosc podobna</p><p>ogorek kiszony, sredni</p><p>2-3 male korniszony</p><p>grzybki marynowane, obojetnie jakie</p><p>moga byc tez marynowane cebulki, ale niekoniecznie</p><p>jablko, koniecznie</p><p>sredni ziemniak, lekko twardawy (gotowany w wodzie)</p><p>sol, pieprz, oliwa oliwkowa extra virgin, ocet winny bialy z wina, troszeczke majonezu</p><p>natka pietruszki</p><p>jajko tylko do ozdoby na wierzchu</p><p></p><p>jarzyny (procz ziemniaka) sa gotowane w rosole</p><p>ziemniak z wody lekko twardawy, zeby trzymal ksztalt</p><p>groszek wylacznie mrozony, nigdy z puszki</p><p>pasternak jest za slodki i mimo, ze podobny w smaku do pietruszki, to jednak nie to, uzywam tylko pietruszke</p><p>seler naciowy b. lubie, ale nie w tej salatce</p><p></p><p>jarzynki, jablko i ziemniak kroje na kostke pol cm. niestety recznie, reszte skladnikow tez, nie mam tego &quot;koleczka&quot; i jest troche pracochlonne, groszek mrozony zachowuje naturalny, piekny kolor i przed mrozeniem juz byl gotowany, wiec wystarczy tylko przelac wrzatkiem, fajnie chrupie w zebach i ma lepszy smak</p><p>groszek z puszki uzywam tylko na zupe, nie ma ani odpowiedniego koloru, ani konsystencji na salatke (moim zdaniem)</p><p>wszystkie skladniki pokrojone j.w. mieszam z niewielka iloscia oliwy i doprawiam sola, pieprzem, octem (mozna cytryna zamiast), sprawdzam smak i ewentualnie doprawiam jesli trzeba</p><p>cukier - jak ktos lubi, ale mnie slodycz z marchwi wystarcza w salatce</p><p>te salatke mozna zrobic dzien naprzod i z oliwa i octem delikatnie wymieszac, dobrze sie smaki polacza w lodowce, bedzie lepsza nazajutrz,</p><p>do podania wkladam do odpowiedniej salaterki i wierzch, ale tylko wierzch pokrywam cienka warstwa ulubionego majonezu, nigdy nie mieszam razem ze skladnikami, bo lubie salatke czysta, a niewielki dodatek majonezu na wierzchu calkiem wystarcza do smaku (mojego). Na ozdobe moga byc plasterki jajka i jakies kolorowe gotowane jarzyny, papryka, pomidorki itd. odpowiednio przyciete + natka.</p><p></p><p>Jak Pisala BeaSz, to niby wszystkiego tylko troszke, ale jednak wychodzi wielka micha, ale bardzo pyszna.</p><p>Ja pisze o swoich gustach, jakie mi odpowiadaja, to nie znaczy, ze inne przepisy sa gorsze.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Hanka145, post: 1415853, member: 2354"] Wszystkie podane tu wersje sa podobne i mimo, ze roznia sie pewnymi, niewielkimi szczegolami - to jednak dlatego maja w nazwie "tradycyjna". Moja wlasna wersja, robie wylacznie z jarzyn z rosolu na kurczaku: marchewka (3-4) pietruszka (2-3) seler korzeniowy sredni (moze pol) koniecznie fasolka biala najdrobniejsza (nie wiem, jak sie nazywa), 2-3 lyzki groszek - wylacznie mrozony, ilosc podobna ogorek kiszony, sredni 2-3 male korniszony grzybki marynowane, obojetnie jakie moga byc tez marynowane cebulki, ale niekoniecznie jablko, koniecznie sredni ziemniak, lekko twardawy (gotowany w wodzie) sol, pieprz, oliwa oliwkowa extra virgin, ocet winny bialy z wina, troszeczke majonezu natka pietruszki jajko tylko do ozdoby na wierzchu jarzyny (procz ziemniaka) sa gotowane w rosole ziemniak z wody lekko twardawy, zeby trzymal ksztalt groszek wylacznie mrozony, nigdy z puszki pasternak jest za slodki i mimo, ze podobny w smaku do pietruszki, to jednak nie to, uzywam tylko pietruszke seler naciowy b. lubie, ale nie w tej salatce jarzynki, jablko i ziemniak kroje na kostke pol cm. niestety recznie, reszte skladnikow tez, nie mam tego "koleczka" i jest troche pracochlonne, groszek mrozony zachowuje naturalny, piekny kolor i przed mrozeniem juz byl gotowany, wiec wystarczy tylko przelac wrzatkiem, fajnie chrupie w zebach i ma lepszy smak groszek z puszki uzywam tylko na zupe, nie ma ani odpowiedniego koloru, ani konsystencji na salatke (moim zdaniem) wszystkie skladniki pokrojone j.w. mieszam z niewielka iloscia oliwy i doprawiam sola, pieprzem, octem (mozna cytryna zamiast), sprawdzam smak i ewentualnie doprawiam jesli trzeba cukier - jak ktos lubi, ale mnie slodycz z marchwi wystarcza w salatce te salatke mozna zrobic dzien naprzod i z oliwa i octem delikatnie wymieszac, dobrze sie smaki polacza w lodowce, bedzie lepsza nazajutrz, do podania wkladam do odpowiedniej salaterki i wierzch, ale tylko wierzch pokrywam cienka warstwa ulubionego majonezu, nigdy nie mieszam razem ze skladnikami, bo lubie salatke czysta, a niewielki dodatek majonezu na wierzchu calkiem wystarcza do smaku (mojego). Na ozdobe moga byc plasterki jajka i jakies kolorowe gotowane jarzyny, papryka, pomidorki itd. odpowiednio przyciete + natka. Jak Pisala BeaSz, to niby wszystkiego tylko troszke, ale jednak wychodzi wielka micha, ale bardzo pyszna. Ja pisze o swoich gustach, jakie mi odpowiadaja, to nie znaczy, ze inne przepisy sa gorsze. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Tradycyjna salatka jarzynowa*
Bottom