Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Treacle Tart
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 938184" data-attributes="member: 1142"><p>Kruche ciasto:</p><p>115g maki zwyklej</p><p>90g masla (lub po 45g masla i smlacu)</p><p>2-3 lyzki lodowatej wody</p><p></p><p>Maslo (tluszcze) siekam z maka, skrapiam woda, mieszam, zagniatam szybko ciasto, zawijam w folie i wkladam do lodowki na min. 30 minut. Ciasto rozwalkowuje cienko i wykladam nim foremke do tart (1 duza lub 6 malych), rezerwujac scinki ciasta. Wkladam z powrotem do lodowki. Gdy ciasto sie chlodzi przygotowuje nadzienie.</p><p></p><p>Nadzienie:</p><p>300g golden syrup</p><p>25g masla</p><p>skorka i sok z jednej cytryny</p><p>50g bulki tartej</p><p>1/4 - 1/2 lyzeczki mielonego imbiru</p><p></p><p>mleko do smarowania wierzchu ciasta</p><p></p><p>Piec rozgrzewam do 200C.</p><p></p><p>Do rondla wkladam gloden syrup, maslo, skorke i sok z cytryny. Podgrzewam na malenkim ogniu, mieszajc, az wszystkie skladniki polacza sie. Foremki z ciastem wyjmuje z lodowki.</p><p>Bulke tarta lacze imbirem i taka mieszanka posypuje spody ciasta. Na to wylewam syrop z dodatkami (2/3 wysokosci). Rozwalkowuje zarezerwowane ciasto i tne na paski lub specjalnym walkiem wycinam kratke (lattice), ukladam na wierzchu tarty i smaruje mlekiem. Foremki ustawiam na blasze i wkladam do goracego pieca. Pieke 25- 30 minut z termoobiegiem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 938184, member: 1142"] Kruche ciasto: 115g maki zwyklej 90g masla (lub po 45g masla i smlacu) 2-3 lyzki lodowatej wody Maslo (tluszcze) siekam z maka, skrapiam woda, mieszam, zagniatam szybko ciasto, zawijam w folie i wkladam do lodowki na min. 30 minut. Ciasto rozwalkowuje cienko i wykladam nim foremke do tart (1 duza lub 6 malych), rezerwujac scinki ciasta. Wkladam z powrotem do lodowki. Gdy ciasto sie chlodzi przygotowuje nadzienie. Nadzienie: 300g golden syrup 25g masla skorka i sok z jednej cytryny 50g bulki tartej 1/4 - 1/2 lyzeczki mielonego imbiru mleko do smarowania wierzchu ciasta Piec rozgrzewam do 200C. Do rondla wkladam gloden syrup, maslo, skorke i sok z cytryny. Podgrzewam na malenkim ogniu, mieszajc, az wszystkie skladniki polacza sie. Foremki z ciastem wyjmuje z lodowki. Bulke tarta lacze imbirem i taka mieszanka posypuje spody ciasta. Na to wylewam syrop z dodatkami (2/3 wysokosci). Rozwalkowuje zarezerwowane ciasto i tne na paski lub specjalnym walkiem wycinam kratke (lattice), ukladam na wierzchu tarty i smaruje mlekiem. Foremki ustawiam na blasze i wkladam do goracego pieca. Pieke 25- 30 minut z termoobiegiem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Treacle Tart
Top
Bottom