Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Trio kawowo-bananowo-czekoladowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote=".agatka." data-source="post: 1173499" data-attributes="member: 12156"><p>Proporcje na blachę 24x40 cm.</p><p>Można zrobić w tortownicy o śr. 30 cm z 3/4 składników, lub ok. 25 cm z połowy składników.</p><p></p><p>Robiłam już kilak razy i jesteśmy zachwyceni smakiem, w weekend zrobię ponownie i wstawię zdjęcie.</p><p></p><p>Biszkopt kakowy</p><p>* 4 jajka</p><p>* 8 łyżek cukru</p><p>* 6 lekko kopiatych łyżek mąki pszennej</p><p>* 2 lekko kopiate łyżki kakao</p><p></p><p>Biało oddzielić od żółtek, ubić aż się mocną spienią i dodając po łyżce cukru (6 łyżek) ubijać na sztywną i lśniącą pianę.</p><p>W oddzielnym naczyniu ubic na jasny krem żółtka z pozostałym cukrem. Dodać do białek, zmiksować, dodać mąkę i kakao, wymieszać.</p><p>Piec w temp. 170 stopni przez ok. 15 minut, do suchego patyczka.</p><p>Zostawić, aż wystygnie.</p><p></p><p>Na wierzch</p><p>* 3 duże lub 4 mniejsze banany</p><p>* sok z połowy cytryny</p><p>* 4-5 łyżek konfitury wiśniowej lub malinowej</p><p>* 25g żelatyny (w upały można dać 30g)</p><p>* 100ml mleka</p><p>* 400g śmietanki kremówki</p><p>* 400g kwaśnej gęstej śmietany (18%)</p><p>* 400g serka homogenizowanego (naturalnego)</p><p>* 180g cukru pudru</p><p>* ziarenka z 1 laski wanilii</p><p>* 2 łyżki kawy rozpuszczalnej</p><p>* 70g gorzkiej czekolady 50 ml mleka</p><p></p><p></p><p>Banany pokroić w plastry ok. 5 mm, wymieszać z sokiem z cytryny.</p><p>Na biszkopcie rozsmarować konfiturę cienką warstwą, ułożyć plastry bananów.</p><p>Żelatynę zalać mlekiem w rondelku, wymieszać i poczekać aż napęcznieje. Podgrzewać stale mieszając, aż do rozpuszczenia żelatyny, nie dopuścić do zagotowania. Odstawić do przestygnięcia.</p><p>Śmietankę wlać do dużej miski, ubić na sztywno, dodać śmietanę, serek, cukier puder, ziarenka z wanilii i żelatynę. Ubijać przez ok. 5 minut, aż krem się napuszy.</p><p>Połowę wyłożyć na banany, wyrównać i wstawić do lodówki na ok. 30 minut, aż lekko stężeje.</p><p>Do pozostałego kremu dodać kawę i zmiksować. Wyłożyć na jasny krem.</p><p>Jak stężeje ozdobić czekoladą rozpuszczoną na parze z mlekiem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE=".agatka., post: 1173499, member: 12156"] Proporcje na blachę 24x40 cm. Można zrobić w tortownicy o śr. 30 cm z 3/4 składników, lub ok. 25 cm z połowy składników. Robiłam już kilak razy i jesteśmy zachwyceni smakiem, w weekend zrobię ponownie i wstawię zdjęcie. Biszkopt kakowy * 4 jajka * 8 łyżek cukru * 6 lekko kopiatych łyżek mąki pszennej * 2 lekko kopiate łyżki kakao Biało oddzielić od żółtek, ubić aż się mocną spienią i dodając po łyżce cukru (6 łyżek) ubijać na sztywną i lśniącą pianę. W oddzielnym naczyniu ubic na jasny krem żółtka z pozostałym cukrem. Dodać do białek, zmiksować, dodać mąkę i kakao, wymieszać. Piec w temp. 170 stopni przez ok. 15 minut, do suchego patyczka. Zostawić, aż wystygnie. Na wierzch * 3 duże lub 4 mniejsze banany * sok z połowy cytryny * 4-5 łyżek konfitury wiśniowej lub malinowej * 25g żelatyny (w upały można dać 30g) * 100ml mleka * 400g śmietanki kremówki * 400g kwaśnej gęstej śmietany (18%) * 400g serka homogenizowanego (naturalnego) * 180g cukru pudru * ziarenka z 1 laski wanilii * 2 łyżki kawy rozpuszczalnej * 70g gorzkiej czekolady 50 ml mleka Banany pokroić w plastry ok. 5 mm, wymieszać z sokiem z cytryny. Na biszkopcie rozsmarować konfiturę cienką warstwą, ułożyć plastry bananów. Żelatynę zalać mlekiem w rondelku, wymieszać i poczekać aż napęcznieje. Podgrzewać stale mieszając, aż do rozpuszczenia żelatyny, nie dopuścić do zagotowania. Odstawić do przestygnięcia. Śmietankę wlać do dużej miski, ubić na sztywno, dodać śmietanę, serek, cukier puder, ziarenka z wanilii i żelatynę. Ubijać przez ok. 5 minut, aż krem się napuszy. Połowę wyłożyć na banany, wyrównać i wstawić do lodówki na ok. 30 minut, aż lekko stężeje. Do pozostałego kremu dodać kawę i zmiksować. Wyłożyć na jasny krem. Jak stężeje ozdobić czekoladą rozpuszczoną na parze z mlekiem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Trio kawowo-bananowo-czekoladowe
Top
Bottom