- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
jeszcze nie robione,. ale b. mi sie podoba. Proste a efektowne. A krem cukierniczy jest baaardzo smaczny
Piekarnik na 190 st.
1. krem:
500 ml mleka zagotowac z laską wanilii
3 zóltka utrzec z 150 g cukru, stopniowo dosypywać 50 g przesienej mąki.
Gorące mleko wlewac do masy jajecznej, ciagle mieszając. Ponownie postawić na gazie.. podgrzewac (nie zagotowac!) przez 10 min, mieszajac non stop. Krem powinien być dosc gęsty ,a le nie twardy.
Zdjać z gazu, przestudzić, przykryć folią spozywczą (dzieki temu nie utorzy sie kozuch) , odstawić do lodówki.
2. 460 ciasta francuskiego przekroić - mają powstac 4 takie same trójkąty. Ciasto podziurkowac widelcem
3. Z jednego z trójkątów powycinać kóleczka (nieduze, jednakowiej wielkości) - to będzie wierzchnia warstwa, ładnie sie prezentuje taka podziurawiona..
4. wszystkie trójkąty posypać cukrem i piec ok. 15 (na papierze do pieczenia) po 15 min ciasto wyjąc , posupac cukrem pudrem i ponownie piec - 5 min.
UWAGA: aby ciasto nie zaczeło rosnąc mozna (po 5 minutach pieczenia)
rzykryć je metalową kratką ... taką z piekarnika..
5. Winogrona umyć i ew. przekroić na pół.
6. Ubić 200 ml smietany. Wmieszać ją do kremu cukierniczego.
7. Układać:
płat ciasta
krem
winogrona ciemne
ciasto krem
winogrona jasne
itp
na koniec podziurawione ciasto
posypac cukrem pudrem i jeść.
voila'
zdjęcie ze zdjęcia:
Piekarnik na 190 st.
1. krem:
500 ml mleka zagotowac z laską wanilii
3 zóltka utrzec z 150 g cukru, stopniowo dosypywać 50 g przesienej mąki.
Gorące mleko wlewac do masy jajecznej, ciagle mieszając. Ponownie postawić na gazie.. podgrzewac (nie zagotowac!) przez 10 min, mieszajac non stop. Krem powinien być dosc gęsty ,a le nie twardy.
Zdjać z gazu, przestudzić, przykryć folią spozywczą (dzieki temu nie utorzy sie kozuch) , odstawić do lodówki.
2. 460 ciasta francuskiego przekroić - mają powstac 4 takie same trójkąty. Ciasto podziurkowac widelcem
3. Z jednego z trójkątów powycinać kóleczka (nieduze, jednakowiej wielkości) - to będzie wierzchnia warstwa, ładnie sie prezentuje taka podziurawiona..
4. wszystkie trójkąty posypać cukrem i piec ok. 15 (na papierze do pieczenia) po 15 min ciasto wyjąc , posupac cukrem pudrem i ponownie piec - 5 min.
UWAGA: aby ciasto nie zaczeło rosnąc mozna (po 5 minutach pieczenia)
5. Winogrona umyć i ew. przekroić na pół.
6. Ubić 200 ml smietany. Wmieszać ją do kremu cukierniczego.
7. Układać:
płat ciasta
krem
winogrona ciemne
ciasto krem
winogrona jasne
itp
na koniec podziurawione ciasto
posypac cukrem pudrem i jeść.
voila'
zdjęcie ze zdjęcia:
