Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo inne/Dodatki do pieczywa
Trójkąty serowe z oregano i papryką
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 856421" data-attributes="member: 2721"><p><em>Kiedy wypatrzyłam na blogu <a href="http://kuchareczka.blox.pl/2009/04/Trojkaty-serowe-z-oregano-i-papryka.html" target="_blank">Kucharzysz?</a> przepis na pieczywo bezdrożdzowe, uznałam go za niezwykle interesujący. A kiedy przepis ten wypróbowałam - rezultat mnie zachwycił. Polecam te smaczne, puszyste, pikantne bułeczki, pasujące do serów, wędlin i warzyw. Wspaniały pomysł na błyskawiczne pieczywo.</em></p><p><em></em></p><p>[ATTACH=full]41738[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]41740[/ATTACH]</p><p></p><p>225 g mąki pszennej</p><p>150 ml mleka</p><p>4 łyżki stołowe zimnego masła</p><p>3 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p>125 g starego żółtego sera</p><p>2 łyżki oregano</p><p>po 1/2 łyżeczki soli i pieprzu</p><p>papryka słodka</p><p>jajko</p><p></p><p>1. Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól i pieprz. Dodać zimne masło starte na tarce lub pokruszone w palcach. Rozetrzeć palcami masło wraz z mąką i przyprawami, aż składniki dokładnie się połączą. Dodać żółty ser, oregano - wymieszać. Dolać tyle mleka, by zagnieść ciasto.</p><p></p><p>2. Ciasto wyrobić, ew. podsypując mąką, by się nie kleiło do dłoni.</p><p></p><p>3. Z ciasta uformować dwie kule, które następnie rozwałkować na dwa placki o średnicy ok. 15 cm. i grubości ok. 2.5 cm.</p><p>Każdy z placek przekroić na krzyż, tak, by powstały 4 trójkąty. </p><p>Każdy z trójkątów posmarować rozmąconym odrobiną mleka jajkiem i posypać papryką.</p><p></p><p>4. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 10-15 minut, aż zrobią się rumiane.</p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]41739[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 856421, member: 2721"] [I]Kiedy wypatrzyłam na blogu [URL="http://kuchareczka.blox.pl/2009/04/Trojkaty-serowe-z-oregano-i-papryka.html"]Kucharzysz?[/URL] przepis na pieczywo bezdrożdzowe, uznałam go za niezwykle interesujący. A kiedy przepis ten wypróbowałam - rezultat mnie zachwycił. Polecam te smaczne, puszyste, pikantne bułeczki, pasujące do serów, wędlin i warzyw. Wspaniały pomysł na błyskawiczne pieczywo. [/I] [ATTACH=full]41738[/ATTACH] [ATTACH=full]41740[/ATTACH] 225 g mąki pszennej 150 ml mleka 4 łyżki stołowe zimnego masła 3 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g starego żółtego sera 2 łyżki oregano po 1/2 łyżeczki soli i pieprzu papryka słodka jajko 1. Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól i pieprz. Dodać zimne masło starte na tarce lub pokruszone w palcach. Rozetrzeć palcami masło wraz z mąką i przyprawami, aż składniki dokładnie się połączą. Dodać żółty ser, oregano - wymieszać. Dolać tyle mleka, by zagnieść ciasto. 2. Ciasto wyrobić, ew. podsypując mąką, by się nie kleiło do dłoni. 3. Z ciasta uformować dwie kule, które następnie rozwałkować na dwa placki o średnicy ok. 15 cm. i grubości ok. 2.5 cm. Każdy z placek przekroić na krzyż, tak, by powstały 4 trójkąty. Każdy z trójkątów posmarować rozmąconym odrobiną mleka jajkiem i posypać papryką. 4. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 10-15 minut, aż zrobią się rumiane. [ATTACH=full]41739[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo inne/Dodatki do pieczywa
Trójkąty serowe z oregano i papryką
Bottom