Trójkolorowa babka jogurtowa z polewą owocową

Sayuri

Member
Mar 9, 2014
35
0
0
Eksperymentalna...
icon_smile.gif


Trójkolorowa babka jogurtowa z polewą owocową

Składniki:
200g mąki pszennej
łyżka kakao
150 g cukru (lub zamiennika)
80 g truskawek
4 jajka
250g jogurtu naturalnego
lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka ekstraktu śmietankowego
Polewa:
galaretka truskawkowa
pół szkalnki wody
pół szklanki mleka
Przygotowanie:

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka zmiksować z cukrem, stopniowo dodawać mąkę i powoli wlać jogurt i miksować do połączenia składników. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao, do drugiej zmiksowane wcześniej truskawki (gdy masa stanie się zbyt płynna, dodać nieco mąki), a do trzeciej aromat śmietankowy. Ciasto przelewać do formy na przemian i wstawić do piekarnika. Piec ok. 30 min w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). W tym czasie przygotować polewę - rozpuścić galaretkę we wrzącej wodzie. Tężejącą galaretkę ubić mikserem.Pod koniec wlać schłodzone mleko. Po ostudzeniu wyjąć z formy i polać gotową polewą.

IMG_7753.JPG
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Wydaje mi sie, ze w przepisie brakuje tluszczu - masla lub oleju. Poprawiloby to znacznie strukture ciasta, trzy kolory bylyby widoczne.
Ewentualnie moznaby zwiekszyc ilosc bialek (mogloby nawet byc na samych bialkach - na 200g maki mysle z 10 bialek) i zmienic sposob wykonania - bialka ubic z cream of tartar (stabilizator) i sola, do ubitych na soft peaks dodac cukier i ubijac az powstanie masa jak na bezy. Wmieszac make, delikatnie i stopniowo, dodac jogurt. Podzielic na 3 czesci i dalej jak ciasto marmurkowe.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy