- Mar 9, 2014
- 35
- 0
- 0
Eksperymentalna...
Trójkolorowa babka jogurtowa z polewą owocową
Składniki:
200g mąki pszennej
łyżka kakao
150 g cukru (lub zamiennika)
80 g truskawek
4 jajka
250g jogurtu naturalnego
lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka ekstraktu śmietankowego
Polewa:
galaretka truskawkowa
pół szkalnki wody
pół szklanki mleka
Przygotowanie:
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka zmiksować z cukrem, stopniowo dodawać mąkę i powoli wlać jogurt i miksować do połączenia składników. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao, do drugiej zmiksowane wcześniej truskawki (gdy masa stanie się zbyt płynna, dodać nieco mąki), a do trzeciej aromat śmietankowy. Ciasto przelewać do formy na przemian i wstawić do piekarnika. Piec ok. 30 min w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). W tym czasie przygotować polewę - rozpuścić galaretkę we wrzącej wodzie. Tężejącą galaretkę ubić mikserem.Pod koniec wlać schłodzone mleko. Po ostudzeniu wyjąć z formy i polać gotową polewą.

Trójkolorowa babka jogurtowa z polewą owocową
Składniki:
200g mąki pszennej
łyżka kakao
150 g cukru (lub zamiennika)
80 g truskawek
4 jajka
250g jogurtu naturalnego
lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka ekstraktu śmietankowego
Polewa:
galaretka truskawkowa
pół szkalnki wody
pół szklanki mleka
Przygotowanie:
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka zmiksować z cukrem, stopniowo dodawać mąkę i powoli wlać jogurt i miksować do połączenia składników. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao, do drugiej zmiksowane wcześniej truskawki (gdy masa stanie się zbyt płynna, dodać nieco mąki), a do trzeciej aromat śmietankowy. Ciasto przelewać do formy na przemian i wstawić do piekarnika. Piec ok. 30 min w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). W tym czasie przygotować polewę - rozpuścić galaretkę we wrzącej wodzie. Tężejącą galaretkę ubić mikserem.Pod koniec wlać schłodzone mleko. Po ostudzeniu wyjąć z formy i polać gotową polewą.