Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Trufelki z suszonych owoców
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Marcelina" data-source="post: 37138" data-attributes="member: 48"><p>Trufelki z suszonych sliwek </p><p></p><p>trzy czwarte szklanki drobno posiekanych suszonych sliwek </p><p>2 łyżki posiekanych orzechow wloskich </p><p>3-4 łyżki syropu owocowego </p><p>1 łyżka soku z cytryny </p><p>1 łyżka masla </p><p>2 bialka </p><p>jedna czwarta łyżeczki mielonej kolendry (albo skórki cytrynowej) </p><p>2 łyżki kaszy manny </p><p>2 łyżki otrab </p><p></p><p></p><p>Sliwki, polowe orzechow, syrop, maslo oraz sok z cytryny wymieszac i rozgrzac na malym ogniu. Gotowac 1-2 min. stale mieszajac. Odstawic z ognia, dodac kolendrę oraz bialka i postawic ponownie na malym ogniu stale mieszajac dopoki masa nie zgestnieje. Stygnaca mase wymieszac z kasza manna i otrębami. Uformowac kulki wielkosci orzecha wloskiego i obtoczyc je w orzechach. Wstawic na 30 min. do zamrazalnika. </p><p></p><p>Zamiast sliwek do trufli mozna uzyc suszonych moreli, w oryginalnym przepisie surowcem truflowym sa suszone figi. Do obtaczania mozna uzyc rowniez maku albo pestek slonecznika. </p><p></p><p></p><p>Barbara Kowalewska : Kuchnia Makrobiotyczna</p><p></p><p>Uwagi Marceliny :</p><p> można również obtoczyć kulki w wiórkach czekoladowych, kakao, oblać </p><p> rozpuszczoną czekoladą ciemną lub białą. </p><p> Odrobina alkoholu dodana do masy wzmocni jej smak.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Marcelina, post: 37138, member: 48"] Trufelki z suszonych sliwek trzy czwarte szklanki drobno posiekanych suszonych sliwek 2 łyżki posiekanych orzechow wloskich 3-4 łyżki syropu owocowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka masla 2 bialka jedna czwarta łyżeczki mielonej kolendry (albo skórki cytrynowej) 2 łyżki kaszy manny 2 łyżki otrab Sliwki, polowe orzechow, syrop, maslo oraz sok z cytryny wymieszac i rozgrzac na malym ogniu. Gotowac 1-2 min. stale mieszajac. Odstawic z ognia, dodac kolendrę oraz bialka i postawic ponownie na malym ogniu stale mieszajac dopoki masa nie zgestnieje. Stygnaca mase wymieszac z kasza manna i otrębami. Uformowac kulki wielkosci orzecha wloskiego i obtoczyc je w orzechach. Wstawic na 30 min. do zamrazalnika. Zamiast sliwek do trufli mozna uzyc suszonych moreli, w oryginalnym przepisie surowcem truflowym sa suszone figi. Do obtaczania mozna uzyc rowniez maku albo pestek slonecznika. Barbara Kowalewska : Kuchnia Makrobiotyczna Uwagi Marceliny : można również obtoczyć kulki w wiórkach czekoladowych, kakao, oblać rozpuszczoną czekoladą ciemną lub białą. Odrobina alkoholu dodana do masy wzmocni jej smak. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Trufelki z suszonych owoców
Top
Bottom