- Paź 13, 2007
- 419
- 0
- 0
Są wynikiem mojej improwizacji. Nie spodziewałam się, że znikną w takim tempie. Na prawdę smaczne.
TRUFELKOWE KULKI
100 g czekolady gorzkiej (lub w dowolnej kombinacji z mleczną)
0,5 szkl. herbatników, wafli, dowolnych ciasteczek (słodkich oczywiście)
2 łyżki śmietany kremówki
1 łyżka masła
2 łyżki soku z pomarańczy
0,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki alkoholu dowolnego
ew. olejek zapachowy, np. migdałowy, śmietankowy
cukier puder do obtoczenia (lub wiórki kokosowe lub drobniutko posiekane orzechy)
Czekoladę posiekać i rozpuścić ze śmietanką i masłem. Lekko przestudzić, dodać pozostałe składniki, schłodzić w lodówce (ok. 2 godzin) i formować kulki dowolnej wielkości (lepiej mniejsze, bo lepiej się trzymają). Obtoczyć w cukrze pudrze i znów schłodzić. Przechowywać w lodówce.
TRUFELKOWE KULKI
100 g czekolady gorzkiej (lub w dowolnej kombinacji z mleczną)
0,5 szkl. herbatników, wafli, dowolnych ciasteczek (słodkich oczywiście)
2 łyżki śmietany kremówki
1 łyżka masła
2 łyżki soku z pomarańczy
0,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki alkoholu dowolnego
ew. olejek zapachowy, np. migdałowy, śmietankowy
cukier puder do obtoczenia (lub wiórki kokosowe lub drobniutko posiekane orzechy)
Czekoladę posiekać i rozpuścić ze śmietanką i masłem. Lekko przestudzić, dodać pozostałe składniki, schłodzić w lodówce (ok. 2 godzin) i formować kulki dowolnej wielkości (lepiej mniejsze, bo lepiej się trzymają). Obtoczyć w cukrze pudrze i znów schłodzić. Przechowywać w lodówce.