Trufla czekoladowo- kokosowa

Eve.eire

Member
Lis 5, 2007
13,730
0
0
Trufla czekoladowo- kokosowa

Przepis pochodzi z ksiazki "Dania slodkie", Wyd. Wega Delbana Polska. Zamiescilam rowniez na blogu.

DSC00501.JPG


Skladniki; 

3 bialka

185 g mialkiego cukru

180 g wiorkow kokosowych

250 g ciemnej czekolady

300 ml smietany kremowki

1 lyzka kakao



Wykonanie;

Piekarnik rozgrzac do 180C. Plytka blaszke o wymiarach 20x30 cm natlusic i wylozyc papierem do pieczenia tak, aby wystawal poza dluzsze brzegi blaszki. W czystej, suchej misce ubic na sztywno bialka. Powoli dodawac cukier, delikatnie mieszajac po kazdej porcji, az masa bedzie sztywna i blyszczaca, Dodac wiorki kokosowe, wymieszac, przelozyc do blaszki i piec przez 20 min, az stanie sie lekko brazowe. Po wyjeciu z piekarnika, ciasto lekko dociasnac lopatka. Odstawic do calkowtego ostygniecia. Czekolade pokroic na male, rowne kawalki i umiescic w zaroodpornej misce. W rondlu zagotowac wode, zdjac z ognia. Nad rondlem ustawic miske z czekolada tak, zeby nie dotykala powierzchni wody. Mieszajac od czasu do czasu roztopic czekolade. Na koniec lekko przestudzic. Smietane ubic na sztywno, dodac czekolade i delikatnie zamieszac (jezeli zrobimy to zbyt energicznie, smietana sie zwazy). Krem rozsmarowac na wierzchu ciasta. Przygotowane ciasto wstawic do lodowki na 3 godziny, az stezeje. Na koniec wyjac z blaszki i posypac kakao.





 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,080
6,582
113
Bardzo ciekawa. Truflowa góra niemal identyczna, jak w tym przepisie M. Roux, tylko z mniejszej ilości składników.
Jaki Ci wyszedł kokosowy spód?
Chrupiący jak beza, czy ciągnący się w środku jak kokosanki?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy