Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Trufle kawowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 941282" data-attributes="member: 2721"><p>Te pyszne trufelki zrobiłam na podstawie książki &quot;Siedem rodzajów ciast&quot; (aut. Ica Provkök ), stanowiącej zbiór tradycyjnych szwedzkich przepisów na domowe wypieki. Po raz pierwszy ( jak informuje wstęp) książka ukazała się w 1945 roku i doczekała się wielu wznowień, za każdym razem uzupełnianych o nowe przepisy.</p><p></p><p>[ATTACH=full]49198[/ATTACH]</p><p></p><p>300 g herbatników typu &quot;petit beurre&quot;</p><p>100 g masła</p><p>2 łyżki mleka</p><p>100 g cukru pudru</p><p>3 łyżki miodu</p><p>5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej</p><p>2 łyżeczki kakao</p><p>4 krople aromatu arakowego</p><p></p><p></p><p>Herbatniki dokładnie rozkruszyć ( można utłuc tłuczkiem do mięsa lub rozkruszyć za pomocą malaksera).</p><p>Masło wraz z mlekiem rozpuścić w rondlu. W maśle rozpuścić kawę, wymieszać. Dodać miód, cukier puder, kakao, aromat i herbatniki. Wymieszać. Z masy formować małe kuleczki ( średnicy ok.2 cm) Obtaczać w kakao lub cukrze pudrze ( ja osobiście wolę te w cukrze). Z tej ilości wychodzi 14 trufli.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 941282, member: 2721"] Te pyszne trufelki zrobiłam na podstawie książki "Siedem rodzajów ciast" (aut. Ica Provkök ), stanowiącej zbiór tradycyjnych szwedzkich przepisów na domowe wypieki. Po raz pierwszy ( jak informuje wstęp) książka ukazała się w 1945 roku i doczekała się wielu wznowień, za każdym razem uzupełnianych o nowe przepisy. [ATTACH=full]49198[/ATTACH] 300 g herbatników typu "petit beurre" 100 g masła 2 łyżki mleka 100 g cukru pudru 3 łyżki miodu 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki kakao 4 krople aromatu arakowego Herbatniki dokładnie rozkruszyć ( można utłuc tłuczkiem do mięsa lub rozkruszyć za pomocą malaksera). Masło wraz z mlekiem rozpuścić w rondlu. W maśle rozpuścić kawę, wymieszać. Dodać miód, cukier puder, kakao, aromat i herbatniki. Wymieszać. Z masy formować małe kuleczki ( średnicy ok.2 cm) Obtaczać w kakao lub cukrze pudrze ( ja osobiście wolę te w cukrze). Z tej ilości wychodzi 14 trufli. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Trufle kawowe
Top
Bottom