Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Truflowy sernik z mascarpone
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="atina" data-source="post: 867866" data-attributes="member: 7876"><p>Pyszny sernik jaki znalazłam u <a href="http://mojewypieki.blox.pl/2009/06/Truflowy-sernik-z-mascarpone.html" target="_blank">Dorotus</a>. </p><p></p><p>Składniki na tortownicę 21 cm.</p><p></p><p>Składniki na spód:</p><p></p><p> * 120 g ciastek digestive w gorzkiej czekoladzie, pokruszonych na piasek</p><p> * 70 g mielonych orzechów włoskich (Dorotus dawała posiekane) </p><p> * 40 g masła, miękkiego</p><p></p><p>Wszystkie składniki wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. W dno wcisnąć masę ciasteczkową, wyrównać. Podpiec w temperaturze 180&#186;C przez około 10 minut. Ostudzić.</p><p></p><p>Masa serowa:</p><p></p><p> * 500 g serka mascarpone</p><p> * 200 g gorzkiej czekolady</p><p> * 150 ml śmietany kremówki</p><p> * 4 jajka</p><p> * 130 g drobnego cukru</p><p> * 2 łyżki Irish Cream lub dowolnego likieru</p><p> * 2 łyżki mąki pszennej</p><p></p><p>Kremówkę delikatnie podgrzewać na małym ogniu. Jak zrobi się ciepła, wrzucić połamaną czekoladę. Cały czas mieszając, podgrzewać na małym ogniu (bardzo powoli), aż czekolada się rozpuści i połączy ze śmietaną na gładką masę. Natychmiast ściągnąć z palnika (masa będzie mocno gęstniała).</p><p></p><p>Do naczynia wrzucić mascarpone, jajka (bez oddzielania na żółtka i białka), cukier, alkohol, mąkę. Zmiksować na gładką masę. Wlać ciepłą czekoladę, zmiksować do połączenia. Masa powinna być gładka.</p><p></p><p>Masę serową wylać na podpieczony spód. Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 175&#186;C, aż środek będzie ścięty i nie trzęsący. Nie sprawdzać patyczkiem (nic to nie da). Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Sernik mimo to opadnie. Włożyć do lodówki na 12 h. Przed podaniem udekorować owocami sezonowymi.</p><p></p><p>[ATTACH=full]42937[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]42938[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="atina, post: 867866, member: 7876"] Pyszny sernik jaki znalazłam u [URL="http://mojewypieki.blox.pl/2009/06/Truflowy-sernik-z-mascarpone.html"]Dorotus[/URL]. Składniki na tortownicę 21 cm. Składniki na spód: * 120 g ciastek digestive w gorzkiej czekoladzie, pokruszonych na piasek * 70 g mielonych orzechów włoskich (Dorotus dawała posiekane) * 40 g masła, miękkiego Wszystkie składniki wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. W dno wcisnąć masę ciasteczkową, wyrównać. Podpiec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut. Ostudzić. Masa serowa: * 500 g serka mascarpone * 200 g gorzkiej czekolady * 150 ml śmietany kremówki * 4 jajka * 130 g drobnego cukru * 2 łyżki Irish Cream lub dowolnego likieru * 2 łyżki mąki pszennej Kremówkę delikatnie podgrzewać na małym ogniu. Jak zrobi się ciepła, wrzucić połamaną czekoladę. Cały czas mieszając, podgrzewać na małym ogniu (bardzo powoli), aż czekolada się rozpuści i połączy ze śmietaną na gładką masę. Natychmiast ściągnąć z palnika (masa będzie mocno gęstniała). Do naczynia wrzucić mascarpone, jajka (bez oddzielania na żółtka i białka), cukier, alkohol, mąkę. Zmiksować na gładką masę. Wlać ciepłą czekoladę, zmiksować do połączenia. Masa powinna być gładka. Masę serową wylać na podpieczony spód. Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 175ºC, aż środek będzie ścięty i nie trzęsący. Nie sprawdzać patyczkiem (nic to nie da). Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Sernik mimo to opadnie. Włożyć do lodówki na 12 h. Przed podaniem udekorować owocami sezonowymi. [ATTACH=full]42937[/ATTACH] [ATTACH=full]42938[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Truflowy sernik z mascarpone
Top
Bottom