Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Truskawki a`la Romanow
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 860892" data-attributes="member: 2721"><p><em>Truskawki z bitą śmietaną to chyba najpopularniejszy dziś deser z tych owoców. Po raz pierwszy podano go na polecenie cara Piotra I ze słynnej dynastii Romanowów. Kaprys władcy polegał na tym, że zażyczył on sobie tego przysmaku w środku rosyjskiej zimy. Oczywiście - dostarczono mu go. Historia sztuki kulinarnej odnotowała ów fakt, gdyż truskawki a`la Romanow są wymieniane wśród najsłynniejszych potraw świata, lecz źródła milczą o tym, skąd wzięto wówczas świeże owoce. Dodatek likieru pomarańczowego nadaje &quot;zwykłym&quot; truskawkom naprawdę niezwykłego smaku. Ze względu na swój czerwony kolor oraz kształt serca - truskawka czy jeszcze wtedy poziomka, była niegdyś symbolem Wenus, greckiej bogini miłości. </em></p><p></p><p><em>Przepis pochodzi z książki Barbary Jakimowicz- Klein, &#8222;Dania z owocami&#8221;. Interesujące fakty na temat truskawek mozna przeczytać </em>[/size]<a href="http://www.pijarzy.pl/?strona,doc,pol,glowna,1331,0,3409,1,1331,ant.html" target="_blank"><span style="font-size: 26px"><span style="color: #006600"><em>tutaj.</em></span></span></a>[/font]<span style="font-family: 'georgiatimes new romantimesserif'"><em> </em></span></p><p><span style="font-family: 'georgiatimes new romantimesserif'"><em></em></span></p><p><span style="font-family: 'georgiatimes new romantimesserif'"><em>[ATTACH=full]42102[/ATTACH]</em></span></p><p><span style="font-family: 'georgiatimes new romantimesserif'"><em></em></span></p><p><span style="font-family: 'georgiatimes new romantimesserif'"><em></em></span></p><p><span style="font-family: 'georgiatimes new romantimesserif'"><em></em>[/size]</span><span style="font-family: 'Arial'"><span style="font-size: 26px"><span style="color: #000000">( na dwie porcje) </span></span></span><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span><span style="font-family: 'Arial'"><span style="font-size: 26px"><span style="color: #000000">truskawki</span></span></span><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span><span style="font-family: 'Arial'"><span style="font-size: 26px"><span style="color: #000000">śmietana słodka tortowa 30% lub 36% </span></span></span><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span><span style="font-family: 'Arial'"><span style="font-size: 26px"><span style="color: #000000">cukier puder</span></span></span><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span><span style="font-family: 'Arial'"><span style="font-size: 26px"><span style="color: #000000">likier pomarańczowy ( ja dałam Bols Blue Curaçao</span></span></span><span style="font-family: 'Arial'"><span style="color: #000000">) </span></span></p><p><span style="font-family: 'Arial'"><span style="color: #000000"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Arial'"><span style="color: #000000"><span style="font-size: 26px">Truskawki opłukać pod zimną wodą. Oderwać listki, truskawki pokroić na cząstki lub plasterki. 50 ml likieru rozmieszać z 1 łyżeczką cukru pudru. Likierem zalać truskawki, wymieszać. Odstawić. </span></span></span><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="color: #000000">W tym czasie ubić na sztywno śmietanę, w połowie ubijania dodając cukier puder do smaku. </span></span></p><p><span style="font-size: 26px">Truskawki przełożyć do pucharków, udekorować bitą śmietaną.</span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 860892, member: 2721"] [I]Truskawki z bitą śmietaną to chyba najpopularniejszy dziś deser z tych owoców. Po raz pierwszy podano go na polecenie cara Piotra I ze słynnej dynastii Romanowów. Kaprys władcy polegał na tym, że zażyczył on sobie tego przysmaku w środku rosyjskiej zimy. Oczywiście - dostarczono mu go. Historia sztuki kulinarnej odnotowała ów fakt, gdyż truskawki a`la Romanow są wymieniane wśród najsłynniejszych potraw świata, lecz źródła milczą o tym, skąd wzięto wówczas świeże owoce. Dodatek likieru pomarańczowego nadaje "zwykłym" truskawkom naprawdę niezwykłego smaku. Ze względu na swój czerwony kolor oraz kształt serca - truskawka czy jeszcze wtedy poziomka, była niegdyś symbolem Wenus, greckiej bogini miłości. [/I] [I]Przepis pochodzi z książki Barbary Jakimowicz- Klein, „Dania z owocami”. Interesujące fakty na temat truskawek mozna przeczytać [/I][/size][URL="http://www.pijarzy.pl/?strona,doc,pol,glowna,1331,0,3409,1,1331,ant.html"][SIZE=10][COLOR=#006600][I]tutaj.[/I][/COLOR][/SIZE][/URL][/font][FONT=georgiatimes new romantimesserif][I] [ATTACH=full]42102[/ATTACH] [/I][/size][/FONT][FONT=Arial][SIZE=10][COLOR=#000000]( na dwie porcje) [/COLOR][/SIZE][/FONT][SIZE=10] [/SIZE][FONT=Arial][SIZE=10][COLOR=#000000]truskawki[/COLOR][/SIZE][/FONT][SIZE=10] [/SIZE][FONT=Arial][SIZE=10][COLOR=#000000]śmietana słodka tortowa 30% lub 36% [/COLOR][/SIZE][/FONT][SIZE=10] [/SIZE][FONT=Arial][SIZE=10][COLOR=#000000]cukier puder[/COLOR][/SIZE][/FONT][SIZE=10] [/SIZE][FONT=Arial][SIZE=10][COLOR=#000000]likier pomarańczowy ( ja dałam Bols Blue Curaçao[/COLOR][/SIZE][/FONT][SIZE=10][/SIZE][FONT=Arial][COLOR=#000000]) [SIZE=10]Truskawki opłukać pod zimną wodą. Oderwać listki, truskawki pokroić na cząstki lub plasterki. 50 ml likieru rozmieszać z 1 łyżeczką cukru pudru. Likierem zalać truskawki, wymieszać. Odstawić. [/SIZE][/COLOR][SIZE=10][/size][/FONT][SIZE=10] [COLOR=#000000]W tym czasie ubić na sztywno śmietanę, w połowie ubijania dodając cukier puder do smaku. [/COLOR][/SIZE] [SIZE=10]Truskawki przełożyć do pucharków, udekorować bitą śmietaną.[/SIZE] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Truskawki a`la Romanow
Top
Bottom