Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Truskawki "pod śniegiem"
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 857754" data-attributes="member: 10341"><p>Jest to deser pochodzenia francuskiego, dlatego przytoczyłam jego oryginalną nazwę. W przepisie, który robiłam już dość dawno, a który przypomniał mi się teraz z miesięcznika Ty i Ja, pamiętałam tylko, że nie było w nim podanej dokładnej ilości użytych do tego deseru truskawek. Pozostawiono to naszej inwencji i smakowi. A oto i sam przepis.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p>25 dkg słodkiego, przetartego przez sitko twarogu</p><p>1/2 l mleka</p><p>2 czubate łyżki cukru pudru</p><p>truskawki (umyte, wysuszone i pozbawione szypułek)</p><p></p><p>Mleko ubijamy dokładnie z przetartym twarogiem oraz cukrem. W momencie, gdy mleko ubijane z twarogiem (sprężyną do białek) utworzy jednolity krem, dodajemy truskawki. Jak już pisałam, ilość zależy od nas samych. Kompozycję kremowo-twarożkową z truskawkami wlewamy do salaterki i wstawiamy na pół godziny do lodówki. </p><p>Mam dzisiaj w domu wszystkie składniki i mogłabym za chwilę powtórzyć ten deser, ale kupiłam truskawki olbrzymy, a takie, według mnie, nie nadają się do tego deseru. To też oczywiście rzecz gustu i smaku, czy ktoś chce je kroić łyżeczką, czy też całe wkładać do ust. Z tego co napisał pan Vitry, truskawki &quot;pod śniegiem&quot; są bardzo popularnym we Francji deserem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 857754, member: 10341"] Jest to deser pochodzenia francuskiego, dlatego przytoczyłam jego oryginalną nazwę. W przepisie, który robiłam już dość dawno, a który przypomniał mi się teraz z miesięcznika Ty i Ja, pamiętałam tylko, że nie było w nim podanej dokładnej ilości użytych do tego deseru truskawek. Pozostawiono to naszej inwencji i smakowi. A oto i sam przepis. [B]Składniki[/B] 25 dkg słodkiego, przetartego przez sitko twarogu 1/2 l mleka 2 czubate łyżki cukru pudru truskawki (umyte, wysuszone i pozbawione szypułek) Mleko ubijamy dokładnie z przetartym twarogiem oraz cukrem. W momencie, gdy mleko ubijane z twarogiem (sprężyną do białek) utworzy jednolity krem, dodajemy truskawki. Jak już pisałam, ilość zależy od nas samych. Kompozycję kremowo-twarożkową z truskawkami wlewamy do salaterki i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Mam dzisiaj w domu wszystkie składniki i mogłabym za chwilę powtórzyć ten deser, ale kupiłam truskawki olbrzymy, a takie, według mnie, nie nadają się do tego deseru. To też oczywiście rzecz gustu i smaku, czy ktoś chce je kroić łyżeczką, czy też całe wkładać do ust. Z tego co napisał pan Vitry, truskawki "pod śniegiem" są bardzo popularnym we Francji deserem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Truskawki "pod śniegiem"
Top
Bottom