Truskawki w czerwonym winie

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,376
2
0
Truskawki tak przyrządzone są doskonałe, tylko trzeba na nie trochę poczekać. Przepis z miesięcznika "Kuchnia" - dla cierpliwych. Ponieważ nie pijam alkoholu przed południem, więc z wykończeniem sosu i konsumpcją poczekałam do popołudnia i miałam wspaniały deser. Proporcje dla 4 osób.
Składniki
60 dkg truskawek
400 ml wytrawnego czerwonego wina (ja brałam półwytrawne)
10 dkg cukru

Umyte, oczyszczone i doskonale osączone truskawki zalewamy winem z cukrem i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnie wino zlewamy z truskawek do garnuszka i gotujemy, aż co najmniej połowa płynu odparuje. Ciepłym sosem polewamy truskawki i podajemy. Proste i doskonałe.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy