Truskawki tak przyrządzone są doskonałe, tylko trzeba na nie trochę poczekać. Przepis z miesięcznika "Kuchnia" - dla cierpliwych. Ponieważ nie pijam alkoholu przed południem, więc z wykończeniem sosu i konsumpcją poczekałam do popołudnia i miałam wspaniały deser. Proporcje dla 4 osób.
Składniki
60 dkg truskawek
400 ml wytrawnego czerwonego wina (ja brałam półwytrawne)
10 dkg cukru
Umyte, oczyszczone i doskonale osączone truskawki zalewamy winem z cukrem i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnie wino zlewamy z truskawek do garnuszka i gotujemy, aż co najmniej połowa płynu odparuje. Ciepłym sosem polewamy truskawki i podajemy. Proste i doskonałe.
Składniki
60 dkg truskawek
400 ml wytrawnego czerwonego wina (ja brałam półwytrawne)
10 dkg cukru
Umyte, oczyszczone i doskonale osączone truskawki zalewamy winem z cukrem i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnie wino zlewamy z truskawek do garnuszka i gotujemy, aż co najmniej połowa płynu odparuje. Ciepłym sosem polewamy truskawki i podajemy. Proste i doskonałe.