Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Truskawki w sosie waniliowym
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 857720" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis pochodzi z miesięcznika Ty i Ja. Jest to pewne odmiana wielu deserów z udziałem truskawek, doskonała do wykorzystania w tym jakże krótkim sezonie truskawkowym. <strong></strong></p><p><strong>Składniki</strong></p><p>1/2 kg truskawek</p><p>5 - 10 dkg drobnego cukru (ale nie cukru pudru)</p><p>2 - 3 łyżki koniaku (można opuścić)</p><p></p><p><strong>Sos waniliowy</strong></p><p>1/2 l mleka</p><p>1 pojedyncza paczka cukru waniliowego</p><p>2 średnio czubate łyżki cukru</p><p>szczypta soli</p><p>5 ściętych łyżeczek proszku budyniowego o smaku waniliowym</p><p>2 żółtka</p><p>2 białka</p><p>1 łyżka cukru</p><p></p><p></p><p>Truskawki po umyciu, osączeniu i usunięciu szypułek skrapiamy koniakiem i umiarkowanie posypujemy cukrem, w ilości zależnej od tego czy truskawki są mniej lub bardziej kwaśne i od naszych gustów smakowych. Tak przygotowane truskawki odstawiamy do lodówki.</p><p>W tym czasie przygotowujemy sos waniliowy. Mleko zagotowujemy z dodatkiem cukru waniliowego, 2 łyżkami cukru i szczyptą soli. Proszek budyniowy rozcieramy dokładnie z żółtkami i 2 łyżkami zimnej wody i następnie, pilnie mieszając, wlewamy do wrzącego mleka. Gdy sos raz się zagotuje, natychmiast zdejmujemy garnek z ognia. </p><p>Białka ubijamy z dodatkiem łyżki cukru na bardzo sztywna pianę i łączymy delikatnie z ciepłym sosem. Naczynie z sosem wkładamy do większego z zimną wodą i ochładzamy sos, od czasu do czasu mieszając, żeby nie utworzył się &quot;kożuch&quot;. </p><p>Truskawki dzielimy na 4 porcje i polewamy zimnym sosem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 857720, member: 10341"] Przepis pochodzi z miesięcznika Ty i Ja. Jest to pewne odmiana wielu deserów z udziałem truskawek, doskonała do wykorzystania w tym jakże krótkim sezonie truskawkowym. [B] Składniki[/B] 1/2 kg truskawek 5 - 10 dkg drobnego cukru (ale nie cukru pudru) 2 - 3 łyżki koniaku (można opuścić) [B]Sos waniliowy[/B] 1/2 l mleka 1 pojedyncza paczka cukru waniliowego 2 średnio czubate łyżki cukru szczypta soli 5 ściętych łyżeczek proszku budyniowego o smaku waniliowym 2 żółtka 2 białka 1 łyżka cukru Truskawki po umyciu, osączeniu i usunięciu szypułek skrapiamy koniakiem i umiarkowanie posypujemy cukrem, w ilości zależnej od tego czy truskawki są mniej lub bardziej kwaśne i od naszych gustów smakowych. Tak przygotowane truskawki odstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy sos waniliowy. Mleko zagotowujemy z dodatkiem cukru waniliowego, 2 łyżkami cukru i szczyptą soli. Proszek budyniowy rozcieramy dokładnie z żółtkami i 2 łyżkami zimnej wody i następnie, pilnie mieszając, wlewamy do wrzącego mleka. Gdy sos raz się zagotuje, natychmiast zdejmujemy garnek z ognia. Białka ubijamy z dodatkiem łyżki cukru na bardzo sztywna pianę i łączymy delikatnie z ciepłym sosem. Naczynie z sosem wkładamy do większego z zimną wodą i ochładzamy sos, od czasu do czasu mieszając, żeby nie utworzył się "kożuch". Truskawki dzielimy na 4 porcje i polewamy zimnym sosem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Truskawki w sosie waniliowym
Top
Bottom