Truskawki z sosem kajmakowym

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
PODSTAWA - świeże truskawki, 70-80 ml mleka skondensowanego niesłodzonego, 5 łyżek cukru, aromat waniliowy

Na patelni stopić cukier, a gdy zacznie mocno ciemnieć, wlać kila łyżek wody. Mieszać do rozpuszczenia skarmelizowanego cukru. Wlać mleczko skondensowane oraz aromat i mieszać, aż sos zgęstnieje.

Wykonać próbę krzepnięcia na zimnym talerzyku (ja kapałam po zimnych truskawkach
icon_mrgreen.gif
).

Duże truskawki przekroić na połówki i polać gęstym sosem a'la toffi.

Zjadać niezwłocznie, ponieważ pozostawione na dłużej puszczają sok i kajmak rozpuszcza się.

***********************************************

Połowę sosu pozostawić na patelni i wrzucić do niego również połówki (lub ćwiartki) truskawek.
Przemieszać ostrożnie i ogrzewać na niewielkim płomieniu przez 3-5 minut.
Pozostawić do przestygnięcia.
W tym czasie truskawki uduszą się nieco i puszczą sok, który w konsekwencji zabarwi sos na ładny kolor.

Podawać na ciepło lub na zimno z ryżem, makaronem, kaszką manną, kaszą kukurydzianą lub jaglaną, racuszkami, deserami lub do polania ciasta (babeczek).

Można takim sosem polać twarożek waniliowy lub plaster białego sera.
 

Załączniki

  • trusk.jpg
    trusk.jpg
    31.2 KB · Wyświetleń: 0
  • truskawki_w_sosie_tofffi__wie_e.jpg
    truskawki_w_sosie_tofffi__wie_e.jpg
    32.9 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy