- Maj 27, 2007
- 1,245
- 0
- 0
PODSTAWA - świeże truskawki, 70-80 ml mleka skondensowanego niesłodzonego, 5 łyżek cukru, aromat waniliowy
Na patelni stopić cukier, a gdy zacznie mocno ciemnieć, wlać kila łyżek wody. Mieszać do rozpuszczenia skarmelizowanego cukru. Wlać mleczko skondensowane oraz aromat i mieszać, aż sos zgęstnieje.
Wykonać próbę krzepnięcia na zimnym talerzyku (ja kapałam po zimnych truskawkach
).
Duże truskawki przekroić na połówki i polać gęstym sosem a'la toffi.
Zjadać niezwłocznie, ponieważ pozostawione na dłużej puszczają sok i kajmak rozpuszcza się.
***********************************************
Połowę sosu pozostawić na patelni i wrzucić do niego również połówki (lub ćwiartki) truskawek.
Przemieszać ostrożnie i ogrzewać na niewielkim płomieniu przez 3-5 minut.
Pozostawić do przestygnięcia.
W tym czasie truskawki uduszą się nieco i puszczą sok, który w konsekwencji zabarwi sos na ładny kolor.
Podawać na ciepło lub na zimno z ryżem, makaronem, kaszką manną, kaszą kukurydzianą lub jaglaną, racuszkami, deserami lub do polania ciasta (babeczek).
Można takim sosem polać twarożek waniliowy lub plaster białego sera.
Na patelni stopić cukier, a gdy zacznie mocno ciemnieć, wlać kila łyżek wody. Mieszać do rozpuszczenia skarmelizowanego cukru. Wlać mleczko skondensowane oraz aromat i mieszać, aż sos zgęstnieje.
Wykonać próbę krzepnięcia na zimnym talerzyku (ja kapałam po zimnych truskawkach

Duże truskawki przekroić na połówki i polać gęstym sosem a'la toffi.
Zjadać niezwłocznie, ponieważ pozostawione na dłużej puszczają sok i kajmak rozpuszcza się.
***********************************************
Połowę sosu pozostawić na patelni i wrzucić do niego również połówki (lub ćwiartki) truskawek.
Przemieszać ostrożnie i ogrzewać na niewielkim płomieniu przez 3-5 minut.
Pozostawić do przestygnięcia.
W tym czasie truskawki uduszą się nieco i puszczą sok, który w konsekwencji zabarwi sos na ładny kolor.
Podawać na ciepło lub na zimno z ryżem, makaronem, kaszką manną, kaszą kukurydzianą lub jaglaną, racuszkami, deserami lub do polania ciasta (babeczek).
Można takim sosem polać twarożek waniliowy lub plaster białego sera.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: