Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Truskawkowe tosty "pod śniegiem"*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1523743" data-attributes="member: 10341"><p>Zapewne z samego tytułu domyślicie się składu tych przepysznych tostów, ale czuję się w obowiązku podać dokładnie ich skład i wykonanie. Przepis oczywiście już dość dawno znalazłam w moich ulubionych &#8222;Smakach i aromatach&#8221;, nawet z grubsza podawałam jak je zrobić podczas jekiejś dyskusji, chyba w &#8222;niebie w gębie&#8221;. Oczywiście dyskusja zakończyła się, a ja nareszcie wpiszę te moje ulubione tosty w odpowiednie dla nich miejsce. Pasują najlepiej na drugie śniadanie lub lunch w tym krótkim sezonie truskawkowym. Dla 4 osób potrzebne nam będzie:</p><p></p><p> - 4 kromki czerstwej chałki, (jeśli nie mam czerstwej, biorę świeżą)</p><p> - 1 szklanka mleka</p><p> - 2 jajka</p><p> - &#189; kg małych truskawek</p><p> - 25 dkg białego sera (daję półtłusty)</p><p> - 1 szklanka słodkiej śmietanki (ja daję 30%, ale może macie swoje wypróbowane, o mniejszej zawartości tłuszczu)</p><p> - 2 – 3 łyżki cukru pudru</p><p> - olej do smażenia</p><p> - masło</p><p></p><p> Umyte i dokładnie odsączone truskawki obieramy z szypułek. Ser ucieramy mikserem ze śmietanką i cukrem na pulchny krem. Jeśli jest zbyt gęsty, dodajemy mleko. Powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Radzę dolewać mleko po trochu, żeby nie &#8222;przedobrzyć&#8221; w drugą stronę. Kromki z chałki, grubości 1,5 cm, moczymy w mleku, żeby zmiękła (jeśli chałka świeża, to tylko zwilżamy, ale tal, żeby nie były za suche), panierujemy w ubitych jajkach i smażymy na złoty kolor. Ja do smażenia używam pół na pół oleju i masła – jest lepszy smak. Na gorących tostach układamy ciasno owoce i oblewamy serowym kremem. Każdy tost dekorujemy jedną piękną truskawką, i natychmiast podajemy.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1523743, member: 10341"] [B] [/B]Zapewne z samego tytułu domyślicie się składu tych przepysznych tostów, ale czuję się w obowiązku podać dokładnie ich skład i wykonanie. Przepis oczywiście już dość dawno znalazłam w moich ulubionych „Smakach i aromatach”, nawet z grubsza podawałam jak je zrobić podczas jekiejś dyskusji, chyba w „niebie w gębie”. Oczywiście dyskusja zakończyła się, a ja nareszcie wpiszę te moje ulubione tosty w odpowiednie dla nich miejsce. Pasują najlepiej na drugie śniadanie lub lunch w tym krótkim sezonie truskawkowym. Dla 4 osób potrzebne nam będzie: - 4 kromki czerstwej chałki, (jeśli nie mam czerstwej, biorę świeżą) - 1 szklanka mleka - 2 jajka - ½ kg małych truskawek - 25 dkg białego sera (daję półtłusty) - 1 szklanka słodkiej śmietanki (ja daję 30%, ale może macie swoje wypróbowane, o mniejszej zawartości tłuszczu) - 2 – 3 łyżki cukru pudru - olej do smażenia - masło Umyte i dokładnie odsączone truskawki obieramy z szypułek. Ser ucieramy mikserem ze śmietanką i cukrem na pulchny krem. Jeśli jest zbyt gęsty, dodajemy mleko. Powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Radzę dolewać mleko po trochu, żeby nie „przedobrzyć” w drugą stronę. Kromki z chałki, grubości 1,5 cm, moczymy w mleku, żeby zmiękła (jeśli chałka świeża, to tylko zwilżamy, ale tal, żeby nie były za suche), panierujemy w ubitych jajkach i smażymy na złoty kolor. Ja do smażenia używam pół na pół oleju i masła – jest lepszy smak. Na gorących tostach układamy ciasno owoce i oblewamy serowym kremem. Każdy tost dekorujemy jedną piękną truskawką, i natychmiast podajemy. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Truskawkowe tosty "pod śniegiem"*
Bottom