Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Wysoko- i niskoprocentowe
Truskawkowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="jobi" data-source="post: 1579972" data-attributes="member: 708"><p>Dziś zrobiłam. Już pycha, a co będzie dalej....</p><p></p><p>1 kg truskawek (im dojrzalsze tym lepsze)</p><p>0.75 litra spirytusu + 0,25 litra wody (lub 0,5 spirytusu+ 0,5 dobrej wódki)</p><p></p><p>Truskawki opłukać, odszypułkować, pokroić na duże kawałki. Zalać alkoholem. Odstawić na dobę. Przecedzić.</p><p></p><p>Ugotować syrop z:</p><p>0,5 kg cukru</p><p>1 szklanki wody</p><p>soku z 1/2 cytryny (lub łyżeczka kwasku).</p><p></p><p>Po przestudzeniu syropu wlewamy alkohol z sokiem. Dokładnie mieszamy i butelkujemy. Wyszło 1.75 litra.</p><p></p><p>Powinna czekać miesiąc.</p><p></p><p>Przepis z książki &quot;Wielka księga nalewek&quot; Jana Rogali.</p><p>Moje zmiany: Spirytus+woda zamiast spirytus+wódka i sok z cytryny zamiast kwasku.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="jobi, post: 1579972, member: 708"] Dziś zrobiłam. Już pycha, a co będzie dalej.... 1 kg truskawek (im dojrzalsze tym lepsze) 0.75 litra spirytusu + 0,25 litra wody (lub 0,5 spirytusu+ 0,5 dobrej wódki) Truskawki opłukać, odszypułkować, pokroić na duże kawałki. Zalać alkoholem. Odstawić na dobę. Przecedzić. Ugotować syrop z: 0,5 kg cukru 1 szklanki wody soku z 1/2 cytryny (lub łyżeczka kwasku). Po przestudzeniu syropu wlewamy alkohol z sokiem. Dokładnie mieszamy i butelkujemy. Wyszło 1.75 litra. Powinna czekać miesiąc. Przepis z książki "Wielka księga nalewek" Jana Rogali. Moje zmiany: Spirytus+woda zamiast spirytus+wódka i sok z cytryny zamiast kwasku. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Wysoko- i niskoprocentowe
Truskawkowy
Top
Bottom