Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tulski piernik
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Janka" data-source="post: 1592682" data-attributes="member: 421"><p><strong><span style="color: #8B0000"><span style="font-size: 26px">Tulski piernik</span></span></strong></p><p></p><p>[ATTACH=full]93566[/ATTACH]</p><p></p><p>*1 szklanka cukru</p><p>*2 jajka</p><p>*100 g miękkiej margaryny</p><p>*1 łyżeczka sody</p><p>*2-3 łyżki miodu</p><p>*sól na końcu noża</p><p>*około 3 szklanek mąki(tyle,aby otrzymać elastyczne ciasto)</p><p></p><p>Przyprawy:</p><p>*1 łyżka cynamonu</p><p>*3/4 łyżeczki imbiru</p><p>*szczypta goździków</p><p>*1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej</p><p>*anyż i ziele angielskie na końcu noża</p><p></p><p>powidła (gęste)</p><p></p><p>W głębokim naczyniu mieszamy margarynę,jajka,cukier,sól,przyprawy,miód,sodę.</p><p>Naczynie umieszczamy w większym garnku z gorącą wodą i mieszamy 10 minut do uzyskania jednolitej masy.</p><p>Zdejmujemy garnek z wodnej łaźni,dodajemy mąkę,wyrabiamy ciasto (musi być elastyczne)</p><p>Ciasto dzielimy na 2 części,wałkujemy na grubość 4-5 mm.</p><p>Pierwszy placek smarujemy powidłami ,ważne aby były gęste,nakrywamy drugim plackiem,brzegi zlepiamy.</p><p>Piec w 180 C przez 20 minut.</p><p></p><p><span style="color: #F4A460">Ja poszłam na łatwiznę i w garnku podgrzałam masło,cukier,miód, jak trochę przestygło,to wmieszałam sól,przyprawy,sodę i roztrzepane jajka,a na końcu dosypywałam mąkę.</span></p><p><span style="color: #F4A460">Resztę wyrobiłam na stolnicy.</span></p><p><span style="color: #F4A460">Przy wałkowaniu trochę sie rwało,więc pierwszy placek włożyłam na blachę,potem powidła i nakryłam drugim plackiem w kawałkach .</span></p><p><span style="color: #F4A460"></span></p><p><a href="http://alex-povar.blogspot.ru/2015/02/pryaniki.html" target="_blank">http://alex-povar.blogspot.ru/2015/02/pryaniki.html</a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Janka, post: 1592682, member: 421"] [B][COLOR=#8B0000][SIZE=14]Tulski piernik[/SIZE][/COLOR][SIZE=14][/SIZE][/B] [ATTACH=full]93566[/ATTACH] *1 szklanka cukru *2 jajka *100 g miękkiej margaryny *1 łyżeczka sody *2-3 łyżki miodu *sól na końcu noża *około 3 szklanek mąki(tyle,aby otrzymać elastyczne ciasto) Przyprawy: *1 łyżka cynamonu *3/4 łyżeczki imbiru *szczypta goździków *1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej *anyż i ziele angielskie na końcu noża powidła (gęste) W głębokim naczyniu mieszamy margarynę,jajka,cukier,sól,przyprawy,miód,sodę. Naczynie umieszczamy w większym garnku z gorącą wodą i mieszamy 10 minut do uzyskania jednolitej masy. Zdejmujemy garnek z wodnej łaźni,dodajemy mąkę,wyrabiamy ciasto (musi być elastyczne) Ciasto dzielimy na 2 części,wałkujemy na grubość 4-5 mm. Pierwszy placek smarujemy powidłami ,ważne aby były gęste,nakrywamy drugim plackiem,brzegi zlepiamy. Piec w 180 C przez 20 minut. [COLOR=#F4A460]Ja poszłam na łatwiznę i w garnku podgrzałam masło,cukier,miód, jak trochę przestygło,to wmieszałam sól,przyprawy,sodę i roztrzepane jajka,a na końcu dosypywałam mąkę. Resztę wyrobiłam na stolnicy. Przy wałkowaniu trochę sie rwało,więc pierwszy placek włożyłam na blachę,potem powidła i nakryłam drugim plackiem w kawałkach . [/COLOR] [URL="http://alex-povar.blogspot.ru/2015/02/pryaniki.html"]http://alex-povar.blogspot.ru/2015/02/pryaniki.html[/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tulski piernik
Top
Bottom