Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Turbany sędziego
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 834026" data-attributes="member: 2721"><p>[ATTACH=full]39503[/ATTACH]</p><p></p><p>1/2 kg mąki</p><p>1/2 łyżeczki soli</p><p></p><p>woda - ok 1 szkl.</p><p></p><p>1/4 kostki masła</p><p>8 łyżek miodu</p><p>1/2 łyżeczki cynamonu</p><p></p><p>Mąkę przesiać do miski wraz z sola. dolewać po trochu wody, zagniatając jednocześnie ciasto, póki nie uzyskamy odpowiedniej konsystencji. Ciasto wyrobić, aż będzie odchodziło od rak.</p><p></p><p>Ciasto podzielić na pół, te połówki na pół itd. aż uzyskamy kawałki wielkości orzecha włoskiego.</p><p>Z kawałków toczyć w dłoniach wałeczki długości ok. 15 cm, które następnie na płasko rozwałkować. Wałeczki zwijać na kształt turbanu, koniec podwijając do środka i zlepiając.</p><p></p><p>Smażyć na głębokim oleju do zezłocenia. Nie przetrzymywać jednak za długo, by się nie rozkręciły.</p><p></p><p>Miód rozpuścić wraz z masłem w rondelki. ciastka przełożyć do miski, polać miodem, wymieszać, by się dokładnie nim pokryły.</p><p></p><p>Dość słodkie, smaczne, do pochrupania. Następnym razem spróbuję z dodatkiem proszku do pieczenia.</p><p></p><p>[ATTACH=full]39504[/ATTACH]</p><p></p><p>( na podstawie&quot;Tadżin i Kebab&quot; Biblioteka poradnika domowego)</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 834026, member: 2721"] [ATTACH=full]39503[/ATTACH] 1/2 kg mąki 1/2 łyżeczki soli woda - ok 1 szkl. 1/4 kostki masła 8 łyżek miodu 1/2 łyżeczki cynamonu Mąkę przesiać do miski wraz z sola. dolewać po trochu wody, zagniatając jednocześnie ciasto, póki nie uzyskamy odpowiedniej konsystencji. Ciasto wyrobić, aż będzie odchodziło od rak. Ciasto podzielić na pół, te połówki na pół itd. aż uzyskamy kawałki wielkości orzecha włoskiego. Z kawałków toczyć w dłoniach wałeczki długości ok. 15 cm, które następnie na płasko rozwałkować. Wałeczki zwijać na kształt turbanu, koniec podwijając do środka i zlepiając. Smażyć na głębokim oleju do zezłocenia. Nie przetrzymywać jednak za długo, by się nie rozkręciły. Miód rozpuścić wraz z masłem w rondelki. ciastka przełożyć do miski, polać miodem, wymieszać, by się dokładnie nim pokryły. Dość słodkie, smaczne, do pochrupania. Następnym razem spróbuję z dodatkiem proszku do pieczenia. [ATTACH=full]39504[/ATTACH] ( na podstawie"Tadżin i Kebab" Biblioteka poradnika domowego) [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Turbany sędziego
Top
Bottom