- Sty 28, 2008
- 14
- 0
- 0
W oryginale: havuclu haydari
składniki:
marchewki
czosnek - do smaku, ja daję 3 ząbki
1 szklanka gęstego jogurtu (bałkański, grecki lub nadbużański) albo gęstej śmietany
sól, pieprz do smaku, do tego zioła: łyżeczka mięty, koperku, natki lub ziół prowansalskich
olej / oliwa
Surowe marchewki ścieramy na najdrobniejszej tarce - potrzebna jest pełna szklanka startych wióreczków marchewkowych. Na oleju podduszamy zmiażdżone ząbki czosnku, do chwili aż zacznie pachnieć. Dodajemy na patelnię startą marchewkę, dusimy może z 5 minut. Gdy się ostudzi, mieszamy z jogurtem / śmietaną i doprawiamy solą, pieprzem i ziołami, jeśli ktoś woli kwaśniejsze, można dodać soku z cytryny.
W domu jemy to na chlebku razowym albo jako sos-surówkę do warzywnych kotletów, ale można tez tym nadziewać pikantne naleśniki. Polecam wegetarianom na urozmaicenie repertuaru śniadaniowego
składniki:
marchewki
czosnek - do smaku, ja daję 3 ząbki
1 szklanka gęstego jogurtu (bałkański, grecki lub nadbużański) albo gęstej śmietany
sól, pieprz do smaku, do tego zioła: łyżeczka mięty, koperku, natki lub ziół prowansalskich
olej / oliwa
Surowe marchewki ścieramy na najdrobniejszej tarce - potrzebna jest pełna szklanka startych wióreczków marchewkowych. Na oleju podduszamy zmiażdżone ząbki czosnku, do chwili aż zacznie pachnieć. Dodajemy na patelnię startą marchewkę, dusimy może z 5 minut. Gdy się ostudzi, mieszamy z jogurtem / śmietaną i doprawiamy solą, pieprzem i ziołami, jeśli ktoś woli kwaśniejsze, można dodać soku z cytryny.
W domu jemy to na chlebku razowym albo jako sos-surówkę do warzywnych kotletów, ale można tez tym nadziewać pikantne naleśniki. Polecam wegetarianom na urozmaicenie repertuaru śniadaniowego

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: