- Lis 26, 2006
- 9,694
- 12
- 38
Turecka sałatka kisir w wersji kuskusowej z Kulinarnego Atlasu Świata, dodatek Turcja. Trochę odbiega od prawdziwej wersji tej sałatki, ponieważ prawdziwy kisir przygotowuje się z kaszy bulgur, a nie kuskusu. W każdym razie ja przygotowuję z tego przepisu wykorzystującego kuskus i mi smakuje
Składniki:
1 szklanka kuskusu
2 pomidory
2 ostre papryczki
6 dymek
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/4 szklanki oliwy
1/2 pęczka natki pietruszki
kilka gałązek świeżej mięty
sok z jednej cytryny
1/2 łyżeczki ostrej papryki
sól, świeżo mielony pieprz, kmin rzymski
Kaszkę kuskus zalewamy w dużej misce wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy do napęcznienia. Natkę i miętę drobno siekamy. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, miąższ kroimy w drobną kostkę. Ostre papryczki pozbawiamy pestek i siekamy bardzo drobno. Dymkę siekamy. Do napęczniałego kuskusu dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą, pieprze oraz kminem rzymskim, dokładnie mieszamy. Dodajemy natkę, miętę, dymki, oraz papryczki. Mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone pomidory, oliwę oraz sok z cytryny. Odstawiamy na pół godziny do lodówki.
Na zdjęciu z cacikiem i kebabami z mięsa mielonego.

Składniki:
1 szklanka kuskusu
2 pomidory
2 ostre papryczki
6 dymek
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/4 szklanki oliwy
1/2 pęczka natki pietruszki
kilka gałązek świeżej mięty
sok z jednej cytryny
1/2 łyżeczki ostrej papryki
sól, świeżo mielony pieprz, kmin rzymski
Kaszkę kuskus zalewamy w dużej misce wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy do napęcznienia. Natkę i miętę drobno siekamy. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, miąższ kroimy w drobną kostkę. Ostre papryczki pozbawiamy pestek i siekamy bardzo drobno. Dymkę siekamy. Do napęczniałego kuskusu dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą, pieprze oraz kminem rzymskim, dokładnie mieszamy. Dodajemy natkę, miętę, dymki, oraz papryczki. Mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone pomidory, oliwę oraz sok z cytryny. Odstawiamy na pół godziny do lodówki.
Na zdjęciu z cacikiem i kebabami z mięsa mielonego.