Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Turecka sałatka ogórkowa
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 877612" data-attributes="member: 10341"><p>Ta turecka mizeria bardzo różni się od polskiej zarówno sposobem przyrządzania jak i smakiem. Ale jako dodatek do<a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=28944" target="_blank"><strong> wołowiny po turecku</strong></a>, znakomicie z nią harmonizuje. Zresztą można spokojnie podawać ją i do innych dań. Tylko należy pamiętać, żeby podawać ją silnie ochłodzoną i po przyrządzeniu włożyć na godzinę do lodówki. </p><p>Proporcje dla 4 osób.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p>2 spore ogórki sałatkowe</p><p>spory ząbek czosnku</p><p>3 łyżki octu winnego białego</p><p>szklanka (1/4 litra) jogurtu naturalnego</p><p>2 łyżki drobniutko posiekanego koperku</p><p>2 łyżki oleju (ryżowy lub z pestek winogron)</p><p>sól</p><p>kilka listków mięty ( niekoniecznie)</p><p></p><p>Ogórki obieramy cienko, dzielimy wzdłuż na 4 części i dopiero wtedy kroimy na cienkie plasterki, które oprószamy solą i pozostawiamy na 20 minut, żeby puściły sok. </p><p>Usiekany na miazgę czosnek zalewamy octem winnym i pozostawiamy na 10 minut. Lekko ubity widelcem jogurt łączymy z posiekanym koperkiem, dolewając (przez sitko) czosnkowy ocet.</p><p>Z ogórków odlewamy sok, polewamy olejem i następnie jogurtem. Po wymieszaniu sałatkę posypujemy kilkoma, niezbyt drobno posiekanymi, listkami mięty.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 877612, member: 10341"] Ta turecka mizeria bardzo różni się od polskiej zarówno sposobem przyrządzania jak i smakiem. Ale jako dodatek do[URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=28944"][B] wołowiny po turecku[/B][/URL], znakomicie z nią harmonizuje. Zresztą można spokojnie podawać ją i do innych dań. Tylko należy pamiętać, żeby podawać ją silnie ochłodzoną i po przyrządzeniu włożyć na godzinę do lodówki. Proporcje dla 4 osób. [B]Składniki[/B] 2 spore ogórki sałatkowe spory ząbek czosnku 3 łyżki octu winnego białego szklanka (1/4 litra) jogurtu naturalnego 2 łyżki drobniutko posiekanego koperku 2 łyżki oleju (ryżowy lub z pestek winogron) sól kilka listków mięty ( niekoniecznie) Ogórki obieramy cienko, dzielimy wzdłuż na 4 części i dopiero wtedy kroimy na cienkie plasterki, które oprószamy solą i pozostawiamy na 20 minut, żeby puściły sok. Usiekany na miazgę czosnek zalewamy octem winnym i pozostawiamy na 10 minut. Lekko ubity widelcem jogurt łączymy z posiekanym koperkiem, dolewając (przez sitko) czosnkowy ocet. Z ogórków odlewamy sok, polewamy olejem i następnie jogurtem. Po wymieszaniu sałatkę posypujemy kilkoma, niezbyt drobno posiekanymi, listkami mięty. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Turecka sałatka ogórkowa
Top
Bottom