Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tureckie ciasto z daktylami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="beata65" data-source="post: 643160" data-attributes="member: 2398"><p>Składniki:</p><p>- 12 dag kaszy manny</p><p>- 12 dag mąki</p><p>- 1 łyżeczka proszku do pieczenia</p><p>- 4 łyżki cukru</p><p>- cukier waniliowy,</p><p>- 12 dag masła</p><p>- 20 dag suszonych daktyli</p><p>- 2 łyżki miodu</p><p>- 1 łyżka soku z cytryny</p><p>- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu</p><p>- 6 dag posiekanych orzechów włoskich</p><p>- 1 łyżka masła do smarowania tortownicy</p><p>- bułka tarta 1. Mieszamy kaszę, makę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy. Dodajemy roztopione masło; połowę tej masy wsypujemy do wysmarowanej i wysypanej bułką tortownicy i ugniatamy.</p><p>2. Daktyle po wyjęciu pestek drobno kroimy i gotujemy 5 minut w pół szklanki wody stale mieszając. Następnie dodajemy miód, sok z cytyny, cynamon i orzechy włoskie, mieszamy i zdejmujemy z ognia.</p><p>3. Wykładamy masę daktylową na masę z kaszy mannej w tortownicy. Resztą masy z kaszy w formie kruszonki pokrywamy daktyle. </p><p>4. Ciasto wstawiamy do wcześniej nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 45 min. w temperaturze 200 stopni C. </p><p> Przepis autorstwa Nutelli pochodzi z forum Wielkie Żarcie. Moja modyfikacja polegała na zwiększeniu ilosci daktyli (25 dag) i soku z cytryny (wycisnęłam całą). Czas pieczenia w moim przypadku to 40 minut i myślę, że tyle starczy. Ciasto bardzo smakowało, polecam></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="beata65, post: 643160, member: 2398"] Składniki: - 12 dag kaszy manny - 12 dag mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 4 łyżki cukru - cukier waniliowy, - 12 dag masła - 20 dag suszonych daktyli - 2 łyżki miodu - 1 łyżka soku z cytryny - 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu - 6 dag posiekanych orzechów włoskich - 1 łyżka masła do smarowania tortownicy - bułka tarta 1. Mieszamy kaszę, makę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy. Dodajemy roztopione masło; połowę tej masy wsypujemy do wysmarowanej i wysypanej bułką tortownicy i ugniatamy. 2. Daktyle po wyjęciu pestek drobno kroimy i gotujemy 5 minut w pół szklanki wody stale mieszając. Następnie dodajemy miód, sok z cytyny, cynamon i orzechy włoskie, mieszamy i zdejmujemy z ognia. 3. Wykładamy masę daktylową na masę z kaszy mannej w tortownicy. Resztą masy z kaszy w formie kruszonki pokrywamy daktyle. 4. Ciasto wstawiamy do wcześniej nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 45 min. w temperaturze 200 stopni C. Przepis autorstwa Nutelli pochodzi z forum Wielkie Żarcie. Moja modyfikacja polegała na zwiększeniu ilosci daktyli (25 dag) i soku z cytryny (wycisnęłam całą). Czas pieczenia w moim przypadku to 40 minut i myślę, że tyle starczy. Ciasto bardzo smakowało, polecam> [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tureckie ciasto z daktylami
Bottom