Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Tureckie kotleciki panierowane z mięsa i pora*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 779998" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Tureckie kotleciki panierowane z mięsa i pora</strong></p><p></p><p>Na podstawie książki C. Hyman Kuchnia żydowska</p><p></p><p>Na 4 osoby</p><p></p><p>500 g pora</p><p>500 g mielonego mięsa</p><p>2 ubite jajka</p><p>4 łyżki drobnej mąki macowej</p><p>50 g siekanych orzechów włoskich (wg uznania)</p><p>gałka muszkatołowa, sól, pieprz</p><p>niezbyt drobna mąka macowa albo zwykła mąka do obtaczania</p><p>olej do smażenia</p><p>cząstki cytryny do przybrania</p><p></p><p>Pokrój drobno białe części porów i ugotuj w wodzie do miękkości.</p><p>Ostudź i wyciśnij tyle wody, ile zdołasz.</p><p>Ugotowane pory zmieszaj z mięsem, połową jajek, drobną mąką macową, orzechami i przyprawami, dokładnie rozrabiając rękami lub mieszadłem miksera.</p><p>Uformuj nieduże, spłaszczone kotleciki.</p><p>Obtocz w mące i zanurz w jajku.</p><p>Smaż w niewielkiej ilości oleju do zrumienienia na brąz z każdej strony.</p><p>Odsącz na papierowym ręczniku i podawaj z cząstkami cytryny.</p><p></p><p></p><p>Moje uwagi:</p><p>Bardzo, bardzo smaczne, polecam!</p><p>Ponieważ robiłam z chudego indyczego mięsa, pory poddusiłam na odrobinie oliwy.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 779998, member: 1024"] [B]Tureckie kotleciki panierowane z mięsa i pora[/B] Na podstawie książki C. Hyman Kuchnia żydowska Na 4 osoby 500 g pora 500 g mielonego mięsa 2 ubite jajka 4 łyżki drobnej mąki macowej 50 g siekanych orzechów włoskich (wg uznania) gałka muszkatołowa, sól, pieprz niezbyt drobna mąka macowa albo zwykła mąka do obtaczania olej do smażenia cząstki cytryny do przybrania Pokrój drobno białe części porów i ugotuj w wodzie do miękkości. Ostudź i wyciśnij tyle wody, ile zdołasz. Ugotowane pory zmieszaj z mięsem, połową jajek, drobną mąką macową, orzechami i przyprawami, dokładnie rozrabiając rękami lub mieszadłem miksera. Uformuj nieduże, spłaszczone kotleciki. Obtocz w mące i zanurz w jajku. Smaż w niewielkiej ilości oleju do zrumienienia na brąz z każdej strony. Odsącz na papierowym ręczniku i podawaj z cząstkami cytryny. Moje uwagi: Bardzo, bardzo smaczne, polecam! Ponieważ robiłam z chudego indyczego mięsa, pory poddusiłam na odrobinie oliwy. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Tureckie kotleciki panierowane z mięsa i pora*
Top
Bottom