Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Tureckie placki z cukinii z fetą. Mücver.
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 1452568" data-attributes="member: 2721"><p>[ATTACH=full]84256[/ATTACH]</p><p></p><p>2 duże cukinie</p><p>1 łyżeczka soli</p><p>2 jajka rozm. M</p><p>4 łyżki siekanej natki pietruszki</p><p>4 łyżki siekanego koperku</p><p>ew. 4 łyżki siekanego szczypiorku*</p><p>1 łyżeczka ostrej papryki w płatkach (lub w proszku, do smaku)</p><p>200 g sera typu feta</p><p>ok. 1 szklanki mąki pszennej</p><p></p><p>olej do smażenia</p><p></p><p></p><p>*<em> połowę zrobiłam ze szczypiorkiem, połowę bez. Naszym faworytem była wersja <u>bez</u> szczypiorku, delikatniejsza, z lepiej wyczuwalną nutą pietruszki i koperku.</em></p><p></p><p>1. Cukinie umyć, nie obierać. Zetrzeć na tarce (duże oczka). Wymieszać z solą i pozostawić na sicie na 10 minut.</p><p></p><p>2. W międzyczasie czasie posiekać pietruszkę i koperek.</p><p></p><p>3. Cukinię dobrze odcisnąć, aby pozbyć się wytworzonego soku. Przełożyć do miski. Dodać koperek i pietruszkę, pokruszony drobno ser feta, jajka i ostrą paprykę. Można dosolić do smaku, pamiętajmy jednak, że feta jest dość słona. Wymieszać.</p><p>Dodać tyle mąki, by uzyskać gęste ciasto (jak na placki ziemniaczane. </p><p></p><p>4. Na patelni do naleśników rozgrzać niewielką ilość oleju. Nakładać łyżką porcje ciasta, formując okrągłe placki. Smażyć z obu stron, na złoto.</p><p></p><p><em> Przepis na podstawie bloga <a href="http://www.deliciousistanbul.com/blog/2011/06/28/zucchini-fritters-mucver/" target="_blank">Delicious Istambul.</a></em></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 1452568, member: 2721"] [ATTACH=full]84256[/ATTACH] 2 duże cukinie 1 łyżeczka soli 2 jajka rozm. M 4 łyżki siekanej natki pietruszki 4 łyżki siekanego koperku ew. 4 łyżki siekanego szczypiorku* 1 łyżeczka ostrej papryki w płatkach (lub w proszku, do smaku) 200 g sera typu feta ok. 1 szklanki mąki pszennej olej do smażenia *[I] połowę zrobiłam ze szczypiorkiem, połowę bez. Naszym faworytem była wersja [U]bez[/U] szczypiorku, delikatniejsza, z lepiej wyczuwalną nutą pietruszki i koperku.[/I] 1. Cukinie umyć, nie obierać. Zetrzeć na tarce (duże oczka). Wymieszać z solą i pozostawić na sicie na 10 minut. 2. W międzyczasie czasie posiekać pietruszkę i koperek. 3. Cukinię dobrze odcisnąć, aby pozbyć się wytworzonego soku. Przełożyć do miski. Dodać koperek i pietruszkę, pokruszony drobno ser feta, jajka i ostrą paprykę. Można dosolić do smaku, pamiętajmy jednak, że feta jest dość słona. Wymieszać. Dodać tyle mąki, by uzyskać gęste ciasto (jak na placki ziemniaczane. 4. Na patelni do naleśników rozgrzać niewielką ilość oleju. Nakładać łyżką porcje ciasta, formując okrągłe placki. Smażyć z obu stron, na złoto. [I] Przepis na podstawie bloga [URL="http://www.deliciousistanbul.com/blog/2011/06/28/zucchini-fritters-mucver/"]Delicious Istambul.[/URL][/I] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Tureckie placki z cukinii z fetą. Mücver.
Top
Bottom