Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Wysoko- i niskoprocentowe
Tutti - frutti, czyli owoce w rumie*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="olela" data-source="post: 708152" data-attributes="member: 6716"><p>Przepis pochodzi z dawnego numeru &quot;Poradnika domowego&quot; i jest autorstwa Henryka Vitry</p><p></p><p><u>Składniki:</u></p><p>po 250 g:</p><p>- truskawek, poziomek, malin, czerwonych porzeczek, wiśni z pestkami, moreli, brzoskwiń (bez skórek i pestek, przepołowionych), mirabelek, renklod, śliwek (bez pestek), soczystych gruszek (bez skórki, wydrążone połówki), ananas w kawałkach (świeży lub z puszki)</p><p>- 300 g cukru</p><p>- rum dobrej jakości (ile będzie trzeba)</p><p></p><p><u>Sposób wykonania:</u></p><p>Szykujemy wymyty i wyparzony pięciolitrowy słój z kamionki lub szkła. Wsypujemy porcję (250 g) truskawek, zasypujemy je 250 g cukru, zalewamy rumem tak aby przykrył owoce. Szczelnie przykrywamy i odstawiamy w ciemne miejsce. </p><p>W miarę dojrzewania, dokładamy do słoja kolejne owoce, obsypujemy cukrem i dolewamy rum tak aby owoce były zakryte. Na końcu nakładamy ananasy, zalewamy &quot;z czubem&quot; rumem, zamykamy szczelnie i zapominamy o naszym specjale do .... Bożego Narodzenia.</p><p>Od czasu do czasu potrząsamy słojem lub mieszamy zawartość srebrną łyżką.</p><p></p><p>Radzę owoce przyciskać talerzykiem, bo lżejsze wypływają i rumu można dolewać w nieskończoność.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="olela, post: 708152, member: 6716"] Przepis pochodzi z dawnego numeru "Poradnika domowego" i jest autorstwa Henryka Vitry [U]Składniki:[/U] po 250 g: - truskawek, poziomek, malin, czerwonych porzeczek, wiśni z pestkami, moreli, brzoskwiń (bez skórek i pestek, przepołowionych), mirabelek, renklod, śliwek (bez pestek), soczystych gruszek (bez skórki, wydrążone połówki), ananas w kawałkach (świeży lub z puszki) - 300 g cukru - rum dobrej jakości (ile będzie trzeba) [U]Sposób wykonania:[/U] Szykujemy wymyty i wyparzony pięciolitrowy słój z kamionki lub szkła. Wsypujemy porcję (250 g) truskawek, zasypujemy je 250 g cukru, zalewamy rumem tak aby przykrył owoce. Szczelnie przykrywamy i odstawiamy w ciemne miejsce. W miarę dojrzewania, dokładamy do słoja kolejne owoce, obsypujemy cukrem i dolewamy rum tak aby owoce były zakryte. Na końcu nakładamy ananasy, zalewamy "z czubem" rumem, zamykamy szczelnie i zapominamy o naszym specjale do .... Bożego Narodzenia. Od czasu do czasu potrząsamy słojem lub mieszamy zawartość srebrną łyżką. Radzę owoce przyciskać talerzykiem, bo lżejsze wypływają i rumu można dolewać w nieskończoność. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Wysoko- i niskoprocentowe
Tutti - frutti, czyli owoce w rumie*
Top
Bottom