- Cze 25, 2008
- 3,857
- 0
- 0
Na twaróg nie nadaje się mleko ze sklepu. Zamiast zrobić się zsiadłe, po prostu gorzknieje.
Musi to być mleko prosto od krowy, najlepiej od rolnika ekologicznego. Ja sprawdziłam mleko z mlekomatu - udało się doskonale.
Jak zrobić twaróg:
Mleko wlej do garnka, zostaw w temperaturze pokojowej. Gdy zrobi się zsiadłe (np następnego dnia) zbierz z wierzchu śmietanę.
Zsiadłe mleko podgrzewaj powoli na małym ogniu. Po kilkunastu minutach zaczną tworzyć się grudki twarogu. Teraz uważnie obserwuj, co dzieje się w garnku, żeby mleka nie podgrzać za bardzo, bo wtedy twaróg będzie gumowaty i twardy.
Gdy z mleka utworzy się już dużo grudek zlej wszystko na sito. Pod sito podstaw jakieś naczynie – zbierze się tam serwatka. Zostaw twaróg do odsączenia – im dłużej będzie na sitku, tym bardziej będzie suchy.
Do twarogu możesz dodać szczypiorek, świeże rzodkiewki i śmietanę, którą wcześniej zdjęłaś z mleka.
Gotowe
Musi to być mleko prosto od krowy, najlepiej od rolnika ekologicznego. Ja sprawdziłam mleko z mlekomatu - udało się doskonale.
Jak zrobić twaróg:
Mleko wlej do garnka, zostaw w temperaturze pokojowej. Gdy zrobi się zsiadłe (np następnego dnia) zbierz z wierzchu śmietanę.
Zsiadłe mleko podgrzewaj powoli na małym ogniu. Po kilkunastu minutach zaczną tworzyć się grudki twarogu. Teraz uważnie obserwuj, co dzieje się w garnku, żeby mleka nie podgrzać za bardzo, bo wtedy twaróg będzie gumowaty i twardy.
Gdy z mleka utworzy się już dużo grudek zlej wszystko na sito. Pod sito podstaw jakieś naczynie – zbierze się tam serwatka. Zostaw twaróg do odsączenia – im dłużej będzie na sitku, tym bardziej będzie suchy.
Do twarogu możesz dodać szczypiorek, świeże rzodkiewki i śmietanę, którą wcześniej zdjęłaś z mleka.
Gotowe
