Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Twarożek morelowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 877645" data-attributes="member: 10341"><p>Jakoś dużo u mnie deserów z udziałem twarożku, chociaż przyznam, że lubię je bardzo. Tym razem z morelami. Prostota tego deseru, oprócz smaku, jest jego ogromną zaletą. Proporcje dla 4 osób. </p><p><strong>Składniki</strong></p><p>40 dkg moreli</p><p>2- 3 łyżki cukru (do smaku)</p><p>25 - 30 dkg twarogu śmietankowego</p><p>2 łyżki rumu (niekoniecznie)</p><p>4 szczypty utartej czekolady</p><p></p><p>Morele dokładnie myjemy, osuszamy ściereczką, przepoławiamy i usuwamy pestki - następnie zalewamy szklanką wrzątku, dodajemy cukier i gotujemy przez 10 minut. Gdy morele nieco przestygną, przecieramy je przez gęste sitko. </p><p>Twaróg również przecieramy przez sitko, łączymy z dobrze ochłodzonym przecierem morelowym i ubijamy sprężyną na puszystą masę. W trakcie ubijania możemy dodać rum. </p><p>Dobrze ochłodzoną masę twarożkowo - morelową nakładamy do czarek i posypujemy utartą czekoladą. Proste i dobre.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 877645, member: 10341"] Jakoś dużo u mnie deserów z udziałem twarożku, chociaż przyznam, że lubię je bardzo. Tym razem z morelami. Prostota tego deseru, oprócz smaku, jest jego ogromną zaletą. Proporcje dla 4 osób. [B]Składniki[/B] 40 dkg moreli 2- 3 łyżki cukru (do smaku) 25 - 30 dkg twarogu śmietankowego 2 łyżki rumu (niekoniecznie) 4 szczypty utartej czekolady Morele dokładnie myjemy, osuszamy ściereczką, przepoławiamy i usuwamy pestki - następnie zalewamy szklanką wrzątku, dodajemy cukier i gotujemy przez 10 minut. Gdy morele nieco przestygną, przecieramy je przez gęste sitko. Twaróg również przecieramy przez sitko, łączymy z dobrze ochłodzonym przecierem morelowym i ubijamy sprężyną na puszystą masę. W trakcie ubijania możemy dodać rum. Dobrze ochłodzoną masę twarożkowo - morelową nakładamy do czarek i posypujemy utartą czekoladą. Proste i dobre. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Twarożek morelowy
Top
Bottom