- Wrz 14, 2004
- 11,744
- 0
- 0
Czyli coś, co nieudolnie udaje tiramisu' 
Składniki:
5 żółtek,
1 całe jajo
niepełna 1 szkl. cukru
1 kostka masła/margaryny - miekkie
3 serki homo po 150 g (waniliowe - wtedy pół szkl. cukru)
2 szkl mleka w proszku
2 łyżki żelatyny rozpuszczone w pół szklanki wody
pół kg biszkoptów
mocna kawa do moczenia biszkoptów
kakao do posypania
Żółtka, jajko i cukier ubić mikserem na pianę.
Wmiksowywać stopniowo miękkie masło, mleko w proszku, serki i na końcu żelatynę.
Biszkoptami maczanymi w kawie wyłożyć szklane naczynie i rozłożyć masę. Następna warstwa biszkoptów wymaczanych w kawie i znowu warstwa masy. I ew. jeszcze raz.
Posypać kakao. Wstawić do lodówki na troszkę.
Jeść.
P.S.
Następną razą nie dam żelatyny.
Przepis dostałam od koleżanki, która dostała od koleżanki.
Moja modyfikacja w stosunku do "oryginału" to taka, że Kasia (margaryna) nie została wmiksowana w masę, tylko Kasia (koleżanka) miksowała masę.
Składniki:
5 żółtek,
1 całe jajo
niepełna 1 szkl. cukru
1 kostka masła/margaryny - miekkie
3 serki homo po 150 g (waniliowe - wtedy pół szkl. cukru)
2 szkl mleka w proszku
2 łyżki żelatyny rozpuszczone w pół szklanki wody
pół kg biszkoptów
mocna kawa do moczenia biszkoptów
kakao do posypania
Żółtka, jajko i cukier ubić mikserem na pianę.
Wmiksowywać stopniowo miękkie masło, mleko w proszku, serki i na końcu żelatynę.
Biszkoptami maczanymi w kawie wyłożyć szklane naczynie i rozłożyć masę. Następna warstwa biszkoptów wymaczanych w kawie i znowu warstwa masy. I ew. jeszcze raz.
Posypać kakao. Wstawić do lodówki na troszkę.
Jeść.
P.S.
Następną razą nie dam żelatyny.
Przepis dostałam od koleżanki, która dostała od koleżanki.
Moja modyfikacja w stosunku do "oryginału" to taka, że Kasia (margaryna) nie została wmiksowana w masę, tylko Kasia (koleżanka) miksowała masę.