Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
TYROPITAKIA
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="kermidt" data-source="post: 594333" data-attributes="member: 59"><p>to jest do dzialu greckiego na pewno. </p><p>Doskonale do barszczu. W tlumaczeniu na polskie jedzenie to sa paszteciki, a nie ciasteczka. </p><p></p><p>Przeczytam jeszcze raz jak zwijasz... </p><p>Agusiu? Robilas? Bo nie powinny wyjsc w ten sposob. </p><p>Phylo musi byc smarowane maslem - ja maslo zastepuje z powodzeniem oliwa. Najlepiej robic to pedzlem silikonowym. A zeby bardzo sie nie urobic ze zwijaniem, dobrze jest brac 2 platy ciasta. </p><p></p><p>Czyli:</p><p>bierzesz 2 platy ciasta, unosisz gorny z jednej strony i bezdasz pomiedzy tluszczem. To samo z drugiego konca, inaczej platy sie zlepia na klocek. Tak jakby makaron sie posklejal w czasie gotowania. </p><p>Przekroic na rowne pasy (na 4 latwo sie dzieli, ale zalezy jak sa szerokie platy) i dopiero zwijasz. </p><p>Technika zwijania juz tu byla. </p><p></p><p>Dla matematykow: krotki bok paska traktujemy jako bok przyprostakatny trojkata rownobocznego. Skladamy go tak, by sie pokryl z poczatkiem dlugiego boku, a potem juz samo idzie. </p><p></p><p>Doskonale sa z miesem mielonym i szpinakiem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="kermidt, post: 594333, member: 59"] to jest do dzialu greckiego na pewno. Doskonale do barszczu. W tlumaczeniu na polskie jedzenie to sa paszteciki, a nie ciasteczka. Przeczytam jeszcze raz jak zwijasz... Agusiu? Robilas? Bo nie powinny wyjsc w ten sposob. Phylo musi byc smarowane maslem - ja maslo zastepuje z powodzeniem oliwa. Najlepiej robic to pedzlem silikonowym. A zeby bardzo sie nie urobic ze zwijaniem, dobrze jest brac 2 platy ciasta. Czyli: bierzesz 2 platy ciasta, unosisz gorny z jednej strony i bezdasz pomiedzy tluszczem. To samo z drugiego konca, inaczej platy sie zlepia na klocek. Tak jakby makaron sie posklejal w czasie gotowania. Przekroic na rowne pasy (na 4 latwo sie dzieli, ale zalezy jak sa szerokie platy) i dopiero zwijasz. Technika zwijania juz tu byla. Dla matematykow: krotki bok paska traktujemy jako bok przyprostakatny trojkata rownobocznego. Skladamy go tak, by sie pokryl z poczatkiem dlugiego boku, a potem juz samo idzie. Doskonale sa z miesem mielonym i szpinakiem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
TYROPITAKIA
Top
Bottom