- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Tzatziki
Jest to przepis najbardziej zbliżony do tego, jaki udało mi się wydusić od pewnego Greka
serek Pilos 250 g tłusty połączony z
4 łyżkami jogurtu bałkańskiego( najbardziej zbliżone odpowiedniki oryginału)
ogórek starty na grubej tarce, razem ze skórką, jeśl jest delikatna,
2 łyżki oliwy z oliwek,
2 łyżeczki octu,
przeciśnięty duży ząbek czosnku - lub więcej, jeśli ktoś lubi,
świeżo zmielony czarny pieprz - 6 ziarenek,
sól do smaku.
Mozna dodac trochę suszonej mięty, ale ja osobiście wolę wersje klasyczną, czyli bez.
Niech postoi w lodówce co najmniej godzinę.
To jedyna wersja, jaką stosuję od dawna, próbowałam kilku gotowych mieszanek przyprawowych, ale to nie ten smak.
Jest to przepis najbardziej zbliżony do tego, jaki udało mi się wydusić od pewnego Greka

serek Pilos 250 g tłusty połączony z
4 łyżkami jogurtu bałkańskiego( najbardziej zbliżone odpowiedniki oryginału)
ogórek starty na grubej tarce, razem ze skórką, jeśl jest delikatna,
2 łyżki oliwy z oliwek,
2 łyżeczki octu,
przeciśnięty duży ząbek czosnku - lub więcej, jeśli ktoś lubi,
świeżo zmielony czarny pieprz - 6 ziarenek,
sól do smaku.
Mozna dodac trochę suszonej mięty, ale ja osobiście wolę wersje klasyczną, czyli bez.
Niech postoi w lodówce co najmniej godzinę.
To jedyna wersja, jaką stosuję od dawna, próbowałam kilku gotowych mieszanek przyprawowych, ale to nie ten smak.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: