Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ucierane z pianką, migdałami i owocami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 882171" data-attributes="member: 4258"><p>[ATTACH=full]44342[/ATTACH]</p><p></p><p>To ciasto to taka zbieranina różnych pomysłów i przepisów. Wciąż pamiętam o cieście, które <a href="http://www.beawkuchni.com/2009/08/szybkie-ciasto-z-morelami.html" target="_blank"><strong>upiekła Bea</strong></a> (i ja też) i chciałam koniecznie coś owocowego i z migdałami. I tak powstało <strong>ciasto ucierane z pianką i migdałami oraz owocami ( brzoskwinia i jabłko)</strong></p><p></p><p>[ATTACH=full]44343[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p></p><p>* 200 g masła lub margaryny (tu była KASIA)</p><p>* 3 jajka (białka i żółtka oddzielnie)</p><p>* 3/4 - 1 szklanki cukru (podzielic na dwie, mniej więcej równe części)</p><p>* 1,5 szklanki mąki tortowej</p><p>* 6 łyżek mleka</p><p>* 1,5 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p></p><p>* 1 duża, twarda brzoskwinia <strong>(**)</strong></p><p>* 1 jabłko <strong>(**)</strong></p><p>* 100 g płatków migdałowych</p><p>* 1 łyżeczka octu winnego</p><p></p><p>Masło/margarynę utrzec z żółtkami i połową cukru. Mąkę wymieszac z proszkiem do pieczenia i dodawac do masy maślanej wciąż ucierając. W trakcie, dodajemy też po łyżce mleka. </p><p>Utarte ciasto wyłożyc do przygotowanej tortownicy o średnicy 26cm. </p><p>Ciasto jest gęste i źle się smarowało, więc dałam na dłonie trochę oleju i wykleiłam dłońmi.</p><p></p><p>Brzoskwinię pokroic w półplasterki i ułożyc promieniście. Jabłko obrac i również tak samo pokroic. Ułożyc pomiędzy brzoskwiniami. Posypac 1/3 ilości płatków migdałowych i wstawic do nagrzanego do 160 stopni - termoobieg (180 -normalnie) piekarnika na ok. 25-30 minut. </p><p></p><p>Na pięc minut przed wyznaczonym czasem, z pozostałych białek ubijamy sztywną pianę. Dodajemy cukier i ubijamy aż do rozpuszczenia cukru. Na koniec dodajemy 1 łyżeczkę octu winnego. Dodajemy kolejne 1/3 płatków migdałowych i b. delikatnie mieszamy. </p><p></p><p>Wyjmujemy ciasto z piekarnika (zmniejszając temperaturę do 150 stopni - termoobieg lub 170 stopni-normalne grzanie), i na wierzch wykładamy pianę. Całośc posypujemy pozostałymi płatkami migdałowymi. </p><p>Wstawiamy do piekarnika na kolejne 20-25 minut. </p><p>Po upieczeniu, uchylamy piekarnik (tak na 2 cm) i zostawiamy w nim ciasto na 10 minut. </p><p></p><p>* Piana najpierw mi urosła ponad tortownicę, aby później wrócic do pozycji wyjściowej. Chyba dobrze by było dodac wcześniej do ubijanej piany, 1 łyżeczkę skrobi ziemniaczanej/kukurydzianej</p><p> (**) Owoców pewnie można dac więcej, ale ja tylko tyle miałam w domu</p><p>[ATTACH=full]44344[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]44345[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 882171, member: 4258"] [ATTACH=full]44342[/ATTACH] To ciasto to taka zbieranina różnych pomysłów i przepisów. Wciąż pamiętam o cieście, które [URL="http://www.beawkuchni.com/2009/08/szybkie-ciasto-z-morelami.html"][B]upiekła Bea[/B][/URL] (i ja też) i chciałam koniecznie coś owocowego i z migdałami. I tak powstało [B]ciasto ucierane z pianką i migdałami oraz owocami ( brzoskwinia i jabłko)[/B] [ATTACH=full]44343[/ATTACH] [B]Składniki:[/B] * 200 g masła lub margaryny (tu była KASIA) * 3 jajka (białka i żółtka oddzielnie) * 3/4 - 1 szklanki cukru (podzielic na dwie, mniej więcej równe części) * 1,5 szklanki mąki tortowej * 6 łyżek mleka * 1,5 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 1 duża, twarda brzoskwinia [B](**)[/B] * 1 jabłko [B](**)[/B] * 100 g płatków migdałowych * 1 łyżeczka octu winnego Masło/margarynę utrzec z żółtkami i połową cukru. Mąkę wymieszac z proszkiem do pieczenia i dodawac do masy maślanej wciąż ucierając. W trakcie, dodajemy też po łyżce mleka. Utarte ciasto wyłożyc do przygotowanej tortownicy o średnicy 26cm. Ciasto jest gęste i źle się smarowało, więc dałam na dłonie trochę oleju i wykleiłam dłońmi. Brzoskwinię pokroic w półplasterki i ułożyc promieniście. Jabłko obrac i również tak samo pokroic. Ułożyc pomiędzy brzoskwiniami. Posypac 1/3 ilości płatków migdałowych i wstawic do nagrzanego do 160 stopni - termoobieg (180 -normalnie) piekarnika na ok. 25-30 minut. Na pięc minut przed wyznaczonym czasem, z pozostałych białek ubijamy sztywną pianę. Dodajemy cukier i ubijamy aż do rozpuszczenia cukru. Na koniec dodajemy 1 łyżeczkę octu winnego. Dodajemy kolejne 1/3 płatków migdałowych i b. delikatnie mieszamy. Wyjmujemy ciasto z piekarnika (zmniejszając temperaturę do 150 stopni - termoobieg lub 170 stopni-normalne grzanie), i na wierzch wykładamy pianę. Całośc posypujemy pozostałymi płatkami migdałowymi. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 20-25 minut. Po upieczeniu, uchylamy piekarnik (tak na 2 cm) i zostawiamy w nim ciasto na 10 minut. * Piana najpierw mi urosła ponad tortownicę, aby później wrócic do pozycji wyjściowej. Chyba dobrze by było dodac wcześniej do ubijanej piany, 1 łyżeczkę skrobi ziemniaczanej/kukurydzianej (**) Owoców pewnie można dac więcej, ale ja tylko tyle miałam w domu [ATTACH=full]44344[/ATTACH] [ATTACH=full]44345[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ucierane z pianką, migdałami i owocami
Top
Bottom