Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Udka kurczaka duszone z pomidorami i oliwkami*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 870932" data-attributes="member: 10341"><p>Udka te podaję z <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=28753" target="_blank">młodymi ziemniakami z czosnkiem</a>. Oba przepisy pochodzą z miesięcznika &quot;Kuchnia&quot;. Danie to trochę zmodyfikowałam, nawet na przyjęcie gości, ponieważ nie mam naczynia, do którego zmieściłabym 6 kurzych udek. Biorę więc tylko ich górne części i to wystarczy do podanych dalej składników.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p>6 górnych części udek kurczaka </p><p>2 łyżki oliwy</p><p>1 cebula</p><p>2 ząbki czosnku</p><p>1 większa puszka pomidorów pelati</p><p>1 łyżeczka świeżego tymianku ( ew. szczypta suszonego)</p><p>1/2 szklanki czarnych oliwek bez pestek</p><p>sól, pieprz</p><p></p><p>Udka myjemy, usuwamy zbędny tłuszcz, osuszamy papierowym ręcznikiem i oprószamy solą i pieprzem. Przesmażamy je z obu stron na lekko brązowy kolor na rozgrzanej oliwie. Przekładamy do rondla lub płaskiej formy do duszenia, a na patelnię wrzucamy posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek i tymianek, i smażymy około 3 minut. Dodajemy pokrojone pomidory, oliwki, doprawiamy solą i pieprzem. Zawartość patelni przekładamy do formy z udkami, przykrywamy i na niewielkim ogniu dusimy aż kurczak będzie miękki. Ja duszę 45 - 50 minut. Podajemy z ziemniakami z czosnkiem i rozmarynem i zieloną sałatą z <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=28331" target="_blank">sosem vinaigrette</a>.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 870932, member: 10341"] Udka te podaję z [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=28753"]młodymi ziemniakami z czosnkiem[/URL]. Oba przepisy pochodzą z miesięcznika "Kuchnia". Danie to trochę zmodyfikowałam, nawet na przyjęcie gości, ponieważ nie mam naczynia, do którego zmieściłabym 6 kurzych udek. Biorę więc tylko ich górne części i to wystarczy do podanych dalej składników. [B]Składniki[/B] 6 górnych części udek kurczaka 2 łyżki oliwy 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 większa puszka pomidorów pelati 1 łyżeczka świeżego tymianku ( ew. szczypta suszonego) 1/2 szklanki czarnych oliwek bez pestek sól, pieprz Udka myjemy, usuwamy zbędny tłuszcz, osuszamy papierowym ręcznikiem i oprószamy solą i pieprzem. Przesmażamy je z obu stron na lekko brązowy kolor na rozgrzanej oliwie. Przekładamy do rondla lub płaskiej formy do duszenia, a na patelnię wrzucamy posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek i tymianek, i smażymy około 3 minut. Dodajemy pokrojone pomidory, oliwki, doprawiamy solą i pieprzem. Zawartość patelni przekładamy do formy z udkami, przykrywamy i na niewielkim ogniu dusimy aż kurczak będzie miękki. Ja duszę 45 - 50 minut. Podajemy z ziemniakami z czosnkiem i rozmarynem i zieloną sałatą z [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=28331"]sosem vinaigrette[/URL]. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Udka kurczaka duszone z pomidorami i oliwkami*
Top
Bottom