- Lis 28, 2005
- 33,926
- 6,344
- 113
Udka kurczaka pieczone w migdałowej panierce
Źródło przepisu - "Dania z kurczaka" wyd. FK Olesiejuk
Składniki:
4 udka z kurczaka
2 ząbki czosnku
150 g mielonych migdałów
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka mielonej papryki lub chilli w proszku
duża szczypta pieprzu cayenne
3 łyżki masła
plasterki cytryny i liście rukoli do przybrania
Wykonanie:
Z miesa zdjąć skórę, oddzielić udka od nóżek. Rozgnieść czosnek i wetrzeć go w mięso. Odstawić.
W misce wymieszać migdały z przyprawami. Rozpuścić masło. Smarować nim kurczaka i panierować w migdałach.
W folii do pieczenia wstawić do piekarnika. Piec ok. 45 minut w temparaturze 200 stopni C. Podawać na gorąco lub na zimno, przybrane plasterkami cytryny i liśćmi rukoli.
Moja wersja:
Czosnek zmiażdżyłam z solą i tą mieszaniną natarłam mięso, do panierki dając tylko szczyptę soli. Piekłam na blasze wyłożonej papierem pergaminowym. Podałam do ziemniaków pieczonych z czosnkiem i rozmarynem.
Smaczne i proste.

Źródło przepisu - "Dania z kurczaka" wyd. FK Olesiejuk
Składniki:
4 udka z kurczaka
2 ząbki czosnku
150 g mielonych migdałów
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka mielonej papryki lub chilli w proszku
duża szczypta pieprzu cayenne
3 łyżki masła
plasterki cytryny i liście rukoli do przybrania
Wykonanie:
Z miesa zdjąć skórę, oddzielić udka od nóżek. Rozgnieść czosnek i wetrzeć go w mięso. Odstawić.
W misce wymieszać migdały z przyprawami. Rozpuścić masło. Smarować nim kurczaka i panierować w migdałach.
W folii do pieczenia wstawić do piekarnika. Piec ok. 45 minut w temparaturze 200 stopni C. Podawać na gorąco lub na zimno, przybrane plasterkami cytryny i liśćmi rukoli.
Moja wersja:
Czosnek zmiażdżyłam z solą i tą mieszaniną natarłam mięso, do panierki dając tylko szczyptę soli. Piekłam na blasze wyłożonej papierem pergaminowym. Podałam do ziemniaków pieczonych z czosnkiem i rozmarynem.
Smaczne i proste.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: