Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Udka kurczaka w miodowej glazurze
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 864087" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis znalazłam u fryzjerki w czasopiśmie &quot;Naj&quot;. Przepisałam składniki, lecz od razu wiedziałam, że zmienię sposób wykonania, ponieważ nie odpowiadało mi pieczenie w piecu. Wyszło bardzo smaczne, mimo tych zmian. Podaję proporcje dla 2 osób.</p><p></p><p>[ATTACH=full]42378[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p>2 udka kurczaka</p><p>sól</p><p>olej i masło do smażenia</p><p></p><p><strong>glazura</strong></p><p>1 średnia cebula</p><p>2 ząbki czosnku</p><p>2 łyżki miodu (ja brałam gryczany)</p><p>1 łyżka sosu chili lub sojowego (wzięłam sojowy)</p><p>2 łyżki octu balsamicznego</p><p>2 łyżki oleju</p><p>1 łyżeczka startego imbiru</p><p>1 łyżka mocnego alkoholu ( wzięłam brandy)</p><p>szczypta pieprzu</p><p></p><p>Udka umyłam, osuszyłam i oprószyłam solą. Obraną cebulę i czosnek posiekałam drobno, dodałam miód, sos sojowy, brandy, ocet balsamiczny, olej, imbir i pieprz. Wszystko wymieszałam i posmarowałam tym udka. Włożyłam do pojemnika z przykrywką i odstawiłam do lodówki na całą noc, chociaż można je już wyjąć po kilku godzinach. </p><p>Wyjęte udka oczyściłam z glazury, którą zachowałam, a udka obsmażyłam w mieszane oleju i masła na niewielkim ogniu z obu stron na rumiano. Robiłam to w głębokiej patelni z przykrywką, tak że obracając udka kilka razy, rumieniłam je pod przykryciem aż do miękkości. Wtedy włożyłam obok udek glazurę i znów na niewielkim ogniu poddusiłam do miękkości cebuli i połączenia się wszystkich składników, co trwało 15 - 20 minut. Gotową glazurę ułożyłam na udkach, zwiększyłam ogień i podsmażyłam przez 5 minut. Udka wyszły aromatyczne, z lekko słodkawym, miodowym smakiem. Podałam z młodymi kartofelkami i kalafiorem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 864087, member: 10341"] Przepis znalazłam u fryzjerki w czasopiśmie "Naj". Przepisałam składniki, lecz od razu wiedziałam, że zmienię sposób wykonania, ponieważ nie odpowiadało mi pieczenie w piecu. Wyszło bardzo smaczne, mimo tych zmian. Podaję proporcje dla 2 osób. [ATTACH=full]42378[/ATTACH] [B]Składniki[/B] 2 udka kurczaka sól olej i masło do smażenia [B]glazura[/B] 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki miodu (ja brałam gryczany) 1 łyżka sosu chili lub sojowego (wzięłam sojowy) 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oleju 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżka mocnego alkoholu ( wzięłam brandy) szczypta pieprzu Udka umyłam, osuszyłam i oprószyłam solą. Obraną cebulę i czosnek posiekałam drobno, dodałam miód, sos sojowy, brandy, ocet balsamiczny, olej, imbir i pieprz. Wszystko wymieszałam i posmarowałam tym udka. Włożyłam do pojemnika z przykrywką i odstawiłam do lodówki na całą noc, chociaż można je już wyjąć po kilku godzinach. Wyjęte udka oczyściłam z glazury, którą zachowałam, a udka obsmażyłam w mieszane oleju i masła na niewielkim ogniu z obu stron na rumiano. Robiłam to w głębokiej patelni z przykrywką, tak że obracając udka kilka razy, rumieniłam je pod przykryciem aż do miękkości. Wtedy włożyłam obok udek glazurę i znów na niewielkim ogniu poddusiłam do miękkości cebuli i połączenia się wszystkich składników, co trwało 15 - 20 minut. Gotową glazurę ułożyłam na udkach, zwiększyłam ogień i podsmażyłam przez 5 minut. Udka wyszły aromatyczne, z lekko słodkawym, miodowym smakiem. Podałam z młodymi kartofelkami i kalafiorem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Udka kurczaka w miodowej glazurze
Top
Bottom