Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Udziec indyczy ze śliwkami*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1176514" data-attributes="member: 10341"><p>Podobny przepis przeczytałam gdzieś w jakimś piśmie, ale nie pamiętam w jakim i co w nim było. Postanowiłam więc zrobić to danie z indyka, kierując się własnym smakiem. Nie będę podawała dokładnej gramatury, ponieważ nie ważyłam składników, robiąc to bardziej na wyczucie.</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong>-</strong> udziec indyczy o wadze około 1 kg</p><p>- śliwki węgierki</p><p>- spora cebula</p><p>- sok z cytryny</p><p>- 1/3 szklanki czerwonego półwytrawnego wina</p><p>- sól, pieprz</p><p>- majeranek - ilość wg uznania</p><p>- olej lub olej z masłem do smażenia</p><p></p><p>Z udżca usunęłam kostkę, mięso umyłam, wysuszyłam, a następnie posoliłam i popieprzyłam. Na rozłożony płat mięsa położyłam plastry obranej cebuli i śliwki bez pestek w połówkach. Póżniej mięso uformowałam i zesznurowałam. Skropiłam po wierzchu sokiem z cytryny, posoliłam oraz popieprzyłam, oprószyłam do smaku majerankiem, a na końcu obłożyłam krążkami cebuli i połówkami śliwek. Tak przygotowane włożyłam do garnka, pozostawiając w tej marynacie około 3 godzin.</p><p></p><p>[ATTACH=full]66915[/ATTACH]</p><p></p><p>W tym samym garnku obsmażyłam na tłuszczu mięso ze wszystkich stron na rumiano, podlałam trochę wodą i winem, wrzuciłam do sosu cebulę oraz śliwki z marynaty i dusiłam pod przykryciem na małym ogniu około 1,5 godziny. W tym czasie mięso kilka razy obracałam. Kiedy było miekkie, wyjęłam je na półmisek.</p><p></p><p>[ATTACH=full]66916[/ATTACH]</p><p></p><p>Po rozsznurowaniu udziec można było kroić. Mięso okazało się soczyste i miękkie, a sos doskonały.</p><p>Niestety, nie mieści mi się trzecie zdjęcie, a nie potrafię go zmniejszyć. Dodam je w następnym poście.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1176514, member: 10341"] Podobny przepis przeczytałam gdzieś w jakimś piśmie, ale nie pamiętam w jakim i co w nim było. Postanowiłam więc zrobić to danie z indyka, kierując się własnym smakiem. Nie będę podawała dokładnej gramatury, ponieważ nie ważyłam składników, robiąc to bardziej na wyczucie. [B]Składniki -[/B] udziec indyczy o wadze około 1 kg - śliwki węgierki - spora cebula - sok z cytryny - 1/3 szklanki czerwonego półwytrawnego wina - sól, pieprz - majeranek - ilość wg uznania - olej lub olej z masłem do smażenia Z udżca usunęłam kostkę, mięso umyłam, wysuszyłam, a następnie posoliłam i popieprzyłam. Na rozłożony płat mięsa położyłam plastry obranej cebuli i śliwki bez pestek w połówkach. Póżniej mięso uformowałam i zesznurowałam. Skropiłam po wierzchu sokiem z cytryny, posoliłam oraz popieprzyłam, oprószyłam do smaku majerankiem, a na końcu obłożyłam krążkami cebuli i połówkami śliwek. Tak przygotowane włożyłam do garnka, pozostawiając w tej marynacie około 3 godzin. [ATTACH=full]66915[/ATTACH] W tym samym garnku obsmażyłam na tłuszczu mięso ze wszystkich stron na rumiano, podlałam trochę wodą i winem, wrzuciłam do sosu cebulę oraz śliwki z marynaty i dusiłam pod przykryciem na małym ogniu około 1,5 godziny. W tym czasie mięso kilka razy obracałam. Kiedy było miekkie, wyjęłam je na półmisek. [ATTACH=full]66916[/ATTACH] Po rozsznurowaniu udziec można było kroić. Mięso okazało się soczyste i miękkie, a sos doskonały. Niestety, nie mieści mi się trzecie zdjęcie, a nie potrafię go zmniejszyć. Dodam je w następnym poście. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Udziec indyczy ze śliwkami*
Bottom